Német és francia filmek vitték el a pálmát az idei Anilogue nemzetközi animációs filmfesztiválon

Tegnap zárult az immár tizenharmadik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29. között rendeztek meg Budapesten. Az animációs rövidfilmek kategóriájában a zsűri egyhangú döntése alapján Till Nowak Disszonancia című animációja bizonyult az év legjobb filmjének. A fődíjat a berlini stáb képviseletében a zeneszerző Olaf Taranczewski és a vágó Philipp Hahn vette át az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Az Anilogue szakmai elismerését idén kétezer eurós pénzjutalom is kiegészíti. Az egész estés animációk kategóriájában Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli francia rendezőpáros Fantomfiú című filmje kapta a fődíjat.

Disszonancia

Disszonancia

A rövidfilmes zsűri három tagja egy-egy különdíjat is kiosztott. M. Tóth Géza filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a portugál David Doutel és Vasco Sa festményanimációját, a Korom című filmet részesítette elismerésben. Stephan Roelants luxemburgi rajzfilm-producer (A tenger dala, Ernest és Celestine, Pánikfalva) a német Florian Grolig filmjének, A távolban című alkotásnak adott különdíjat. Björn Bartholdy, a kölni CGL professzora pedig a francia Frank Ternier 8 golyó című rajzfilmjének értékeit emelte ki a különdíj odaítélésével. A közönségdíjat a nézők szavazatai alapján az észt Chintis Lundgren nyerte Élet Hermannal című filmjéért.

Fantomfiú

Fantomfiú

Az egész estés animációk kategóriájában idén hat film kelt versenyre. A fődíjat a Fantomfiú című rajzfilm kapta. A francia rendezőpáros, Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli a fesztivál 13 éves történetében immár második alkalommal viszi el a fődíjat. A nemzetközi zsűri tagjai – Temple Réka rajzfilm-producer, Peter Budinsky szlovák filmrendező és Or Fleisher izraeli médiaművész – úgy döntöttek, hogy a román Anca Damian új filmjét, a Varázshegy című animációs dokumentumdrámát különdíjjal jutalmazzák.

A 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben futottak a világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei.

Forrás: Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
,