A keresés – Az Oscar-díjas rendező, Michel Hazanavicius legújabb filmje

Szerző: Ványi Viktória

Michel Hazanavicius Oscar-díjas filmrendező legújabb filmje az idei cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be. Történelmi háttere, az első csecsen háború 1996-os békeszerződése után is tovább gyűrűző konfliktus az Orosz Föderáció és a csecsen szeparatisták között, melynek eredményeként 1999-ben kirobbant a második csecsen háború, ennek idején játszódik a film.

a kereses_02

Belehelyezkedő perspektívájának köszönhetően a maga összetettségében mutatja be a háború borzalmait, hadvonulati és sorstörténeti aspektusból egyaránt. Ahogy a cím is sugallja, valójában minden szereplő keres valamit, megtekintése óhatatlanul ugyanerre bírja a nézőt.

Egy 9 éves kisfiú Hadzsi szemtanúja lesz szülei meggyilkolásának, falujukat a földdel tették egyenlővé, így útra kel csecsemő öccsével, miközben nővére túlélve az atrocitást kétségbeesetten utánuk indul. Ez az út „A keresés” fő motívuma.

a kereses_05

Párhuzamosan jelen vannak a térségben a nemzetközi szervezetek, így láthatjuk a terepen kicsit elveszett ENSZ Emberi jogi Bizottságának fiatal alkalmazottját (a francia argentin színésznő, Bérénice Bejo alakítja) és a tapasztalt Vöröskeresztes segítőt (Annette Bening), csodálatos színészi játékával stabil súlyt ad karakternek.

Az orosz haderők mögé a 19 éves Kolja (Maxim Emelianov) szemszögéből tekinthetünk be, aki akarata ellenére csöppent a katonaság soraiba, majd a háború pszichológiájának köszönhetően, a kiképzőtáborban tudatos és teljes jellemformálásnak tették ki.

a kereses_04

Az első képsorokban feltett kérdése egy csecsen asszonynak a rájuk fegyvert szegező orosz kiskatonák felé arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy nekik is van családjuk, anyjuk mégis hogy teheti ezt? A válasz helyben két lövés, a további kockákon pedig Kolja átváltozása. Az inkább érzékeny fiút beavatásoknak és kínzásoknak vetik alá, amiből előremenekül és végül agresszivitásával fogadtatja el magát társaival.

Az öt szereplő sorsa összeér, de ábrázolása az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket.

A keresés (The Search)
Színes, feliratos, francia dráma
Bemutató: 2015. 11. 12.
Rendezte: Michel Hazanavicius
Írta: Michel Hazanavicius
Szereplők: Bérénice Bejo, Annette Bening, Maksim Emelyanov, Abdul Khalim Mamutsiev
Fényképezte: Guillaume Schiffman
Hossz: 129
Hang: Dolby Digital 5.1
Vetítési mód: DCI
Art besorolással nem rendelkező alkotás
Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (IV.)
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Fotók forrása: Vertigo Média Kft.