Első Get Closer Budapest Jazz Fest a MoMkultban

Az elmúlt évtizedekben Budapest vitathatatlanul fontos ponttá vált Európa könnyűzenei térképén. Számos fesztivál és koncertsorozat fut évről-évre a fővárosban, minőségi kulturális élményt jelentve mind a hazai, mind a külföldi érdeklődők számára. Nagyon hiányzott azonban Budapestről eddig egy hazai és külföldi kiválóságokat egyszerre felvonultató jazzfesztivál. Ezért indítja most útjára a Get Closer a Budapest Jazz Festet, amit 2016. április 22 és 24. között rendez meg a MoMkultban. Céljuk, hogy egy olyan fesztivált honosítsanak meg, amely évről-évre lehetőséget teremt a magyar jazzrajongók számára, hogy megismerhessék a kortárs jazz világának hazai és nemzetközi legjobbjait.

A háromnapos rendezvény programja:

Április 22.

Syrius Legacy

Benkó Ákos – dobok, ének; Fonay Tibor – basszusgitár; Ludányi Tamás – altszaxofon, szopránszaxofon; Tempfli Erik – zongora, billentyűs hangszerek; Vidákovich Izsák – tenorszaxofon, fuvola.

Billy Cobham Band

Billy Cobham – dobok; Jean-Marie Ecay – gitár; Michael Mondesir – basszusgitár; Steve Hamilton – billentyűs hangszerek; Camelia Ben Naceur – billentyűs hangszerek.

Április 23.

Csaba Toth Bagi Balkan Union

Tóth Bagi Csaba – gitár, ének; Máthé László – basszusgitár; Kertész Ákos – dobok; Vasil Hadzimanov – billentyűs hangszerek.

GFS Trio

Trilok Gurtu – dobok, ritmushangszerek; Paolo Fresu – trombita, szárnykürt; Omar Sosa – zongora, billentyűs hangszerek.

Április 24.

Bass Loco

Molnár Dániel – dobok; Tettamanti Tamás – trombita, szárnykürt, harsona; Tomor Barnabás – basszusgitár; Weisz Gábor – szaxofonok; Czitrom Ádám – gitár.

Richard Bona

Richard Bona – basszusgitár, ének; Ludwig Afonso – dobok; Etienne Stadwijk – billentyűs hangszerek; Adam Stoler – gitár; Tatum Greeblatt – trombita.

Az esemény web- és Facebook oldala, ahol folyamatosan értesülni lehet a legfrissebb hírekről:
http://www.getcloserconcerts.com/getcloser-budapest-jazz-fest2016/
https://www.facebook.com/events/778711138941019/

Syrius Legacy

A fiatal muzsikusokból álló zenekar arra hivatott, bizonyítsa, hogy a legendás hírű Syrius együttes zenei hatása a mai napig tart. A Rév-Komáromban (Felvidék) született dobos-énekes, Benkó Ákos 2012-ben megnyerte a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatót, három éve pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének dobadjunktusa. A hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros, Fonay Tibor 2013-ban nyerte meg az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatót. 2014 decemberének elején kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat kapott. A Nagykárolyban (Erdély) született billentyűs, Tempfli Erik a Kőbányai Zenei Stúdió idén végzett növendéke. A tatabányai alt- és szopránszaxofonos, Ludányi Tamás az LFZE Jazztanszékének Masters képzésének végzett növendéke. Ezzel párhuzamosan júliusban fejezte be a Nürnbergi Zeneakadémia Jazztanszékét. A tenorszaxofonos-fuvolista, Vidákovich Izsák az LFZE Jazztanszékének 2015-ben végzett növendéke.


Billy Cobham Band

Billy Cobham

A történelem során mindössze néhány alkalommal illetek zenészeket olyan jelzővel, mint „hangszerének a mestere”. Billy Cobham ezen kevés művészek egyike. Már több mint 30 éve világklasszis dobosnak számít. Az egyik legmeghatározóbb fúziós jazz dobos, elképesztő erejű, észbontó technikájú, ugyanakkor rendkívül érzéki művész és zeneszerző. Groove-jai egyediek és összetéveszthetetlenek, játsszon akár jazzt, swinget, fusiont vagy funkot. Billy ugyanúgy tud dobolni jobb és bal kézzel, ún. „open handed” technikát alkalmaz, azaz nem kell kereszteznie a kezeit játék közben, amikor a lábcint és a pergőt üti. Cobham az elsők közé tartozott, akik több mint három lábdobot és/vagy pergőt, illetve még ennél is több lábcint használtak. Élőben külön show-elemnek számít, amikor kézzel dobol vagy egyszerre négy verővel játszik. Referenciáit figyelembe véve (Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, George Duke, Peter Gabriel és még sokan mások) könnyen felismerhető, hogy ő is egyike azoknak a fontos jazz-összetevőknek, a zenei élet legfontosabb szereplőinek.

Csaba Toth Bagi Balkan Union

A Csaba Toth Bagi Balkan Union magyar, szerb, macedón, bolgár, török és horvát, népzenét ötvöz a jazz és a fúziós jazz elemeivel. Céljuk egy olyan, az emberek közötti hasonlóságokon alapuló világzene megalkotása, amelyben a világ különféle tájai egy közös nyelvet alkotva találkoznak a zenén keresztül. A Balkán Unió “Aved Ivenda” (Jön a tél) című lemeze 2011-ben jelent meg az Enja Records gondozásában. A népdal-feldolgozásokból és saját szerzeményekből álló lemezen Al Di Meola, Dave Weckl, Ernie Adams, Butch Thomas, Gumbi Ortiz, Fausto Beccalossi a vendégeik. Ezt az unikumnak számító, különleges produkciót először a Szegedi Nemzeti Színházban mutatták be, Al Di Meola és Fausto Beccalossi közreműködésével. A teltházas lemezbemutatót, 2012-ben egy újabb koncertsorozat követte, Mike Stern és Trilok Gurtu közreműködésével. Az említett koncertek felvétele 2014-ben jelent meg CD-n és DVD-n. Jelenleg új lemezükön dolgoznak, amelyen többek között a kubai származású zongoraművész, Gonzalo Rubalcaba, az olasz tangóharmonikás, Fausto Beccalossi és a Sting zenekarából ismert, marokkói származású Rhani Krija vendégszerepelnek.

GFS Trio

Gurtu-Fresu-Sosa

Három nagyszerű, magával ragadó egyéniség, három látszólag teljesen különböző zenei világ és kultúra, valamint három lenyűgözően virtuóz muzsikus: ők a GFS Trio. Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu olasz trombitás és Omar Sosa kubai zongorista és billentyűs alkalmi együtteséről kevés lenne azt állítani, hogy a lehető legélvezetesebb módon fuzionálják saját zenei világaikat; ennél sokkal többről van szó: egy olyan lélegzetelállító produkció született a színpadon, amit ritkán hallhat a közönség, nemcsak Magyarországon, hanem bárhol a világon. Az igazi örömzene legmagasabb fokát élvezheti a nagyérdemű, ahol az egymás gondolataira történő reflektálás annyira zsigerből jön, mintha nemcsak zenésztársak, de minimum testvérek lennének a trió tagjai. Elmosódik minden határvonal a különböző zenei stílusok és kultúrák között, és csak az önmagában álló, nagybetűs ZENE tölti be a színpadot, annak mindent elsöprő energiájával.

Bass Loco

Tomor Barnabás vezetésével 2008-ban trióként alakult meg a Bass Loco, ami azóta folyamatos szereplője a budapesti underground jazzéletnek. Zenéjét ritmikus, improvizatív jazz-rock-funk hangulat, dallamosság és különféle zenei színek jellemzik. 2010-ig trióban zenélnek, amikor is csatlakozik hozzájuk Brandon Mezzelo (tenorszaxofon). 2012 tavaszától Mohai Tamással (gitár) és Weisz Gáborral (szaxofonok) kiegészülve állnak színpadra. 2013-ban koncertfelvételeikből megjelenik a zenekar első CD-je és DVD-je. 2015-től új felállásban, Czitrom Ádámmal (gitár) folytatják tovább. A zenekar tagjait több, más jazz és egyéb zenei formációkból is ismerhetjük.

Richard Bona

Richard Bona

Richard Bona 1967-ben született Kamerunban. Nagyapja ütőhangszereken zenélt és énekelt, édesanyja szintén énekes volt. Négy éves korában kezdett el balafonon játszani, és már ötéves korában fellépett a város helyi templomában. Később elkészítette saját hangszereit is, mint például egy furulyát és egy gitárt. Tehetségére hamar felfigyeltek, mivel sokszor hívták fesztiválokra és ünnepélyekre. Bona 11 évesen kezdett el gitározni és 1980-ban, mindössze 13 évesen alapította meg első együttesét egy francia város, Douala dzsesszklubjában. 1995-ben elköltözött Franciaországból New Yorkba, ahol jelenleg is él és dolgozik. New York-ba letelepedve Harry Belafonte vette a szárnyai alá, aki több éven keresztül volt zenei igazgatója, majd Joe Zavinul zenekarában vitte a prímet. Bona szinte mindenkivel játszott a jazz nagyjai közül Herbie Hancock-tól Bobby McFerrinig, Quincy Jones-tól Chick Corea-ig, Pat Metheny-től Chaka Khan-ig. Első albuma 1999-ben jelent meg Scenes From My Life címmel, továbbá Jaco Pastorius Big Band-jének lemezein is közreműködött, csakúgy mint számtalan más előadóén: Harry Belafonte, George Benson és Zawinul Syndicate. 2002-ben Bona világkörüli turnéra vállalkozott Pat Metheny dzsesszgitárossal, majd 2005-ben kiadta negyedik albumát Tiki néven, amelyen John Legenddel is játszik egy közös szám erejéig. Jelenleg a New York Egyetem zenei tanszakán tart órákat, utolsó albuma 2013 tavaszán jelent meg Bonafied címmel.

Forrás: Get Closer
,