Kudász Gábor Arion nyerte az első Capa-nagydíjat

Kudász Gábor Arion nyerte el Emberi lépték című anyagával az idén első alkalommal átadott Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat.

Kudász Gábor Arion - MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Kudász Gábor Arion – MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismerésére tavaly októberben alapította meg az ötmillió forint összdíjazású Capa-nagydíjat, amelynek odaítéléséről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben döntött – idézte fel Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatója a díj szerdai átadóján.

A májusban megnevezett három, 500-500 ezer forintos ösztöndíjban részesülő alkotó elmúlt féléves munkáját értékelve döntött a zsűri Kudász Gábor Arion anyaga mellett, így a fotográfus vehette át elsőként az elismerést és a vele járó 3,5 millió forintos pénzjutalmat a Robert Capa születésének 102. évfordulója alkalmából rendezett díjátadón. A Capa-nagydíj másik két ösztöndíjasa Sopronyi Gyula és Stiller Ákos volt.

A zsűriben Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus, Perenyei Monika művészettörténész, Regina Anzenberger, az Anzenberger Galéria tulajdonosa és vezetője, Dimitri Beck, a Polka magazin főszerkesztője és Clare Grafik, a The Photographers’ Gallery főkurátora foglalt helyet, az elnök Horányi Attila, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének adjunktusa volt. A zsűri munkáját titkárként Virágvölgyi István segítette.

Korniss Péter Kudász Gábor Arion anyagáról elmondta: a fotós a tégla motívuma köré építette fel pályamunkáját, amelyet az ösztöndíj elnyerése után múzeumi, valamint könyvtári gyűjtésekkel és újabb téglagyári fényképezésekkel tárt szélesebbre. „Az értelmezési lehetőségeket és az emberi lépték kiterjesztését valóban univerzálisra tágította, a tudományos, technikai és társadalmi változásokat pedig a saját maga kreálta mértékrendszer szerint korunkban helyezte el” – fogalmazott Korniss Péter.

Perenyei Monika beszédében üdvözölte, hogy a pályázat felülemelkedik a fotográfia hagyományos intézményi keretein és nem szűkíti le a pályázók körét speciális fotográfiai tevékenységekre. „Vizuális művészeteket nem lehet anyagi támogatás hiányában nívósan művelni, ezért örvendetes, és fontos, hogy van egy olyan díj, amely az alkotók mellé áll, és lehetőséget ad arra, hogy új munkák szülessenek, vagy fiókban szunnyadó tervek valósulhassanak meg” – hangsúlyozta.

Horányi Attila szintén méltatta a Capa Központ kezdeményezését, hogy sikerült egy valóban a szakmának szóló díjat alapítania. „Kívánom, hogy az a keret, amelyben ez létrejött és működött, megmaradjon, és a központnak legyen állóképessége és eltökéltsége abban, hogy a magyar fotográfiát, a magyar vizuális kultúrát segítse, és az alkotókat komoly ösztöndíjhoz és elismeréshez juttassa” – tette hozzá Horányi Attila.

Kudász Gábor Arion a díjat átvéve hangsúlyozta: Magyarországon a fotósoknak szükségük van ilyen elismerésekre, a díjaknak pedig arra van szükségük, hogy sokáig fennmaradjanak.

Virágvölgyi István felhívta a figyelmet arra, hogy az idei díj kiosztásával egy időben a Capa Központ meghirdeti a Capa-nagydíj 2016-os pályázatát, amelynek részletei szerda estétől már elérhetők a pályázat honlapján.

A jövőre öt főből álló zsűrit januárban nevezik meg, és 2016. március 1-jétől április 13-ig várják majd a pályázatokat.

Forrás: MTI