A Pesti Magyar Színház teret ad! 2015/2016-os évad

Szerző: Ványi Viktória

A színházi élet egyik megkerülhetetlen szereplője már 1897 óta a Pesti Magyar Színház. A teátrum vezetője 2015 januárja óta Zalán János, alma matere a Nemzeti Színház Stúdiója, majd Horvai István osztálya a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Jelenleg doktori képzést folytat, ahol kutatási területe, hogy hogyan lehet a kihívással élők számára elérhetővé tenni a színházi élményt. Ettől az évadtól az országban egyedülálló módon a fizikai akadálymentesítésen túl, Európában, kiváltképp Nagy-Britanniában már elterjedt audionarrációs mobilapplikációt vezetnek be, vakok és gyengénlátók segítésére.

Zalán János igazgató - Fotó: Varga Ildikó

Zalán János igazgató – Fotó: Varga Ildikó

A sajtótájékoztatón Zalán elénk tárt egy aprólékosan kidolgozott rendszert, a fogyatékkal élők előre történő regisztrációjától kezdve, egy egyedi szolgáltatási folyamat veszi kezdetét. Az előadás előtt egy órával megérkezve lehetőséget kapnak a színpad bejárására, a jelmezek megtapintására, a színészekkel való beszélgetésre, majd és itt jön a technológiai innováció a Sennheiser Audio Partner Kft-vel együttműködve egy ingyenes okostelefonra letölthető applikációval, élő narráció segítségével hallhatják a monológok és párbeszédek közötti csendben a nonverbális jelzéseket, megmozdulásokat is a színpadról. A gyerekelőadásokon is élő kezdeményezést, drámapedagógiai foglalkozás zárná. A visszajelzések tükrében folyamatos fejlesztést terveznek és a tapasztalatok megosztását. További lépésként fogalmazta meg az Igazgató Úr, ezen applikáció átdolgozását nagyothallók számára, valamint jeltolmácsolás bevezetését.

A címben szereplő „teret ad” kifejezés volt a vezérgondolat az évad kapcsán. A fentebb leírt audionarrációval létrejövő tér egy lehetőség a vakok és gyengénlátók számára, úgy a fizikai tér is átalakulóban van. A közel 120 éves hagyományt megőrizve ugyan, de világos színeket hoznak a sokat látott, mélybarna tónusú falak közé. A büfé helyét nem csak nevében váltotta fel a Szalon, hanem reményeik szerint új pezsgő találkozási színhellyé is válik, többek között itt rendezik meg a Kortárs Művészeti Szalon programjait.

Fotó: Varga Ildikó

Fotó: Varga Ildikó

A térben a kicsiktől kezdve minden generáció igényeit szeretnék kiszolgálni a színes műsorkínálattal. Évadkezdésként a Jászai Mari-díjas Lengyel Ferenc rendezi Arnold Wesker: A konyha című előadását, melyben Eperjes Károly, Hunyadkürti István, Fillár István és még sokak mellett megjelenik Tordy Géza is.

A konyha - Fotó:

Arnold Wesker: A konyha, Pesti Magyar Színház – Fotó: Kendi Lajos

Repertoárra kerül még a Nagyszínpadon:
Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté komédia
Rodgers–O. Hammerstein II.–H. Lindsay–R. Crouse: A muzsika hangja musical
Peter Stone: Van, aki forrón szereti musical
Ronald Harwood: Az öltöztető színmű
Fodor László: Érettségi vígjáték
és a Sinkovits Imre Színpadon:
Jean-Claude Carrière: Napló, avagy a Don Juan-katalógus vígjáték
Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este vígjáték
Eugene O’Neill: Utazás az éjszakába tragédia