Jótékonysági koncert az Operaházban a beteg gyermekekért

Jótékonysági hangversenyt tartanak a Magyar Állami Operaházban a daganatos és leukémiás gyermekekért október 19-én.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a daganatos és leukémiás gyermekekért tartandó jótékonysági hangverseny sajtótájékoztatóján a Tûzoltó utcai gyermekklinikán 2015. szeptember 29-én. A koncertet október 19-én az Operaházban tartják. - MTI Fotó: Marjai János

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a daganatos és leukémiás gyermekekért tartandó jótékonysági hangverseny sajtótájékoztatóján a Tûzoltó utcai gyermekklinikán 2015. szeptember 29-én. A koncertet október 19-én az Operaházban tartják. – MTI Fotó: Marjai János

A koncerten a fiatal, de már jelentős nemzetközi versenysikereket maga mögött tudó orosz zongoraművész, Gyenyisz Kozsukin mutatkozik be Magyarországon, a hangverseny énekes szólistája pedig az Operaház 2015/16-os évadának kamaraénekese, Sümegi Eszter szoprán lesz – mondta el Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a fővárosi Tűzoltó utcai gyermekklinikán tartott keddi sajtótájékoztatón.

A Zongoraáriák estet negyedik alkalommal rendezi meg az Operaház és a gyermekklinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány. A jótékonysági koncertet minden évben Liszt Ferenc születésnapjához közel rendezik meg, emlékezve a komponista nagylelkű jótékonyságára.

Gyenyisz Kozsukin 2010-ben robbant be a zenei életbe, amikor első díjat nyert a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenyen. Azóta megfordult a világ jelentős koncertteremiben, lemezfelvételein Prokofjev és Haydn műveit játssza. Október 19-én este Budapesten Brahms- és Liszt-műveket ad elő, míg Sümegi Eszter Wagner Csarnok-áriáját énekli. Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Tűzoltó utcai gyermekklinika igazgatója, Szabó András elmondta: több éve ápolnak kapcsolatot az Operaházzal, és külön nagy öröm, hogy a keddi sajtótájékoztató keretében a dalszínház gyermekkara rövid előadást is tartott a kórházban. „A zene áthangolja az itt lévő gyerekeket, szüleiket és az orvosokat is” – fogalmazott.

Az Őrzők Alapítvány legfontosabb célja a klinikán ápolt súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórházközeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját.

Schuler Dezső, az Őrzők Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy vélte, hogy a gyerekek gyógyulása két részből áll. „Nagyon fontos, hogy az akár évekig is eltartó kezelés alatt ne szenvedjen kárt a gyerekek lelke. Ezért az egyes beavatkozások között kreatív elfoglaltságokkal – gyurmázás, festés, rajzolás, játékok – próbáljuk elterelni figyelmüket a betegségről, az alapítvány ebben is segít” – fogalmazott.

Ókovács Szilveszter kiemelte a zene gyógyító hatását. Mint felidézte, a világhírű operaénekes, José Carreras leukémiával való kezelése idején Rahmanyinov 2. zongoraversenyének lassú tételét hallgatta, és utóbb azt vallotta, hogy ennek nagy szerepe volt a gyógyulásában.

Forrás: MTI