„Tiszta szívű, civil összefogás a gyermekéhezés ellen” – Nemzeti Minimum koncert a Papp László Budapest Sportarénában (2015. szeptember 26.)

Példaértékű kezdeményezés részesei lehettek azok, akik ellátogattak szombaton a Papp László Budapest Sportarénába. Olyan valós probléma miatt fogott össze több száz zenész, színész, előadó – műfajtól függetlenül – a szervezőkkel közösen egy 12 órás koncert erejéig, amelyet nem szabad(na) a szőnyeg alá söpörni. A Horgas Péter által elindított civil kampány ugyanis a hazánkban élő gyermekek éhezésének problémájára, és rögtön a megoldások keresésére fordítja a figyelmet. A főszervező egy tanulmány által szembesült azzal, hogy ma hazánkban legalább 40 ezer gyermek napi szinten nem jut megfelelő minőségű ételhez. Ezen felül több, mint százezerre tehető azon fiatalok száma, akik rendszeresen éheznek. (A számadat, és így a helyzet súlyosságának értelmezéséhez jó, ha tudjuk: ma Magyarországon a kiskorúak száma nem éri el az 1,8 millió főt.)

20150926_144528

Az, hogy egy közös, egész jövőnket meghatározó komoly problémára a figyelem felkeltése mellett a megoldás keresésére irányuló szándék is megjelenik, nagyon fontos. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a program kezdeményezői és alapjainak kidolgozói között mindenféle szakterületről találunk támogatókat. A Nemzeti Minimum alapítója, Horgas Péter (díszlet- és jelmeztervező) mellé állt ugyanis Balogh Zsolt (vezető technikus), Bodor Johanna (koreográfus), Bornai Tibor (zenész, zeneszerző), Csoszó Gabriella (fotográfus), Galkó Balázs (színművész), Gálvölgyi Dorka (rendezvényigazgató), Gulyás Nelli (gyártásvezető), Kovács Ádám (szociálpolitikus), Liptay Gabriella (közgazdász-szociológus, kommunikációs szakértő), Sándor Erzsi (újságíró), Szabó Dominika (kommunikáció szakértő), Szemere Katalin (újságíró), és Szinetár Dóra (színművész) is. Az általuk, néhány hónappal ezelőtt útjára indított program tényleges MINIMUM-ként fogalmazza meg azt, hogy nem akarhatunk egy olyan országban élni, ahol több tízezerre tehető az éhező gyermekek száma.

20150926_145525 20150926_145538

Ez egy olyan ügy, amely mellé nem csak egyházi és civil szervezeteket, és művészeket tudtak megnyerni, de politikusokat is. A szombati koncerten a Nemzeti Minimum felolvasásakor a színpadra vonultak – pártállástól függetlenül – országgyűlési képviselőink is. Így Szelényi Zsuzsa, Csöbör Katalin, Bangóné Borbély Ildikó, Szabó Tímea, Szél Bernadett, Dúró Dóra, Bősz Anett és Varjú László is.

A Nemzeti Minimum program civil kezdeményezésként kéri fel az Országgyűlést arra, hogy határozatban – az Alaptörvényünkhöz és a Magyarország által aláírt Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményhez igazodva – hozzon létre, törvényben megfogalmazott, garanciális szabályokat a gyermekéhezés megszüntetésére, Nemzeti Minimumként, a napi egyszeri meleg étel biztosítására.

20150926_150541

Fél napon át szólt folyamatosan a zene a gyermekekért. A több mint kétszáz, különböző műfajban sikeres előadóművész, színész, zenész váltotta egymást mindenféle fennakadás nélkül a hatalmas színpadon. Az előadók kivétel nélkül térítésmentesen, saját önkifejezési formájukkal: művészetükkel fejezték ki egyetértésüket és támogatásukat is az esemény céljához, a Nemzeti Minimum létrejöttéhez. Ugyanez jellemezte a technika megvalósításáért felelős szakemberek munkáját is.

A szervezők a jegybevételekből befolyó összeget a költségek levonása után egy krízisalapba fizetik, mely az önhibájukon kívül bajba jutott, gyerekétkezéssel is foglalkozó alapítványok megsegítésére jön létre.

A tánctér, a nézőtér és az Aréna hatalmas folyosóin szinte elveszett az az 1200 hátrányos helyzetű, a szervezők meghívására érkezett kisgyermek, akik talán életükben először jártak a fővárosban. Őket a folyamatos zeneélmény mellett, játékokkal, bábokkal, bohócokkal és élelmiszerrel is várták a szervezők. Egyik ilyen kis csoport, a tiszafüredi kislányok vidám csapata büszkén mutatta meg nekem egyen pólójukat. Mikor megkérdeztem miért vannak besorszámozva egyikük nevetve mondta: „Azt jelképezi, hogy együtt vagyunk.” Ösztönösen kimondott gondolata önmagáért beszélt.

20150926_145853 20150926_145902

Nem messze tőlük egy kisfiú hangos kacagással kísérve spontán „bizalom játékot” játszott egy felnőttel. (Amikor a hátad mögött álló személy, ahogy dőlsz hátra, elkap, de úgy, nem nézel hátra.) Igen, éhezni és elemi szükségleteket nélkülözni a legfájdalmasabb, és felnőtt létünket talán legmeghatározóbb dolog a világon. És ha emellett, ettől, vagy ettől függetlenül csorbul az emberekbe vetett bizalom is, akkor nem csak a fizikai szükségleteket biztosító felnőtt szerepében vallunk csúfos kudarcot. Az idősebb generációk felelősségének minimum szintje, hála a szervezők és a közreműködők kezdeményezésének, végre jól meg lett határozva. És ha az együttes kezdeményezésre sikerül a minimumról elmozdulni végre, „ráér” a szívünkre tenni a kezünket és őszintén megválaszolni legalább önmagunknak: „Hány ember van a közvetlen környezetünkben, akivel bele mernénk menni a „bizalom játékába”?”.

Egy biztos: ennyi, személyes életében sikeres, sokat tapasztalt és gondolkodó ember önzetlen összefogása a velünk egy nyelven beszélő, jövőnket meghatározó generációért nem lehet hiábavaló. Sem szeptember 26-án: a Nemzeti Minimum napján, sem a későbbiekben.

Maradok tisztelettel: Tóth Judit Nikoletta

20150926_150846

A koncerten fellépő művészek:

30Y, Amadinda, Animal Canibals, Anna & the Barbies, Balázs Fecó, Bereczki Zoltán, Bernáthy Zsiga, Bíró Eszter, Boggie, Bretz Gábor, Bródy János, Budapest Bár, colorStar, Compact Disco, Danics Dóra, Dés László, Dinyés Dániel, Dolák-Saly Róbert , Eckü, Egy Kiss Erzsi Zene, Ed Is On, Elefánt, Eszményi Viktória, Eszter-lánc mesezenekar, Fábián Juli, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Fekete Ernő, Fodor Beatrix, Fullajtár Andrea, Fülöp Zsuzsa, Für Anikó, Galkó Balázs, Geszti Péter, Hábetler András, Horgas Eszter, Jónás Vera Experiment, Jordán Adél, Jordán Tamás, Keresztes Tamás, Keszei Bori, KFT, Kistehén, Kolonits Klára, Koós Réka, Kováts Kriszta Kvintett, Magashegyi Underground, Magna Cum Laude, Margaret Island, Matiné, MINIMUM kórus Incze Zsóka vezetésével, Mintapinty, Mogyoró Kornél, Muzsikás, Müller Péter Sziámi and His Friends, Ónodi Eszter, Oláh Gergő, Pál Dénes, Pálos Hanna, Pátkai Rozina, Péterfy Bori & Love Band, Quimby, Rácz Rita, Rajkai Zoltán, Random Trip, Rezes Judit, Romengo, Salamon Beja, Singh Viki, Soma Mamagésa/VANAVAN, Somló Tamás, Szeder, Szimfónia Program zenészei, Szíj Melinda, Szinetár Dóra, Szirtes Edina Mókus, Takáts Eszter Band, Talamba, Tarján Veronika, Tasnádi Bence, Tóth Vera, Vadász Dániel, Vaklárma, Vásáry André, Virtuózok, Wierdl Eszter, Z’mirim, Zorán