Operaújdonságok és színházi premierek a CAFe Budapesten

A CAFe Budapest idén is több operaprodukciónak és táncelőadásnak ad otthont a programsorozat 17 napja alatt. A Recirquel Újcirkusz Társulat is a fesztiválon mutatja be legújabb előadását, és a fővárosi színházak is mostanra időzítették premierjeiket.

Bella Máté

Bella Máté

Szeptember 22-én mutatták be a Neue Oper Wienben Sosztakovics operaszatíráját, Az Orrt. A bécsi bemutató után alig két héttel, október 7-én és 8-án a budapesti közönség láthatja először Matthias Oldag legújabb rendezését. A német direktor nem ismeretlen vendég a Müpa és a magyar közönség számára, hiszen 2012-ben és 2014-ben is az ő irányítása alatt került színpadra Wagner népszerű operája, a Tannhäuser. A Zeneakadémián debütál az idén Az Év Junior Komolyzenei alkotója díjjal kitűntetett Bella Máté darabja, A tavasz ébredése alapjául Franz Wedekind 1891-es, azonos című „gyermektragédiája” szolgált. Az előadásban a Vajda Gergely vezényelte UMZE Kamaraegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói működnek közre október 9- én és 12-én. Másfél évtizeddel a megszületése után október 16-án a Müpában mutatják be Balassa Sándor negyedik operáját, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulást, melynek történet az Ormánságban játszódik; a magyar földről és a magyar életről szól. Mundruczó Kornél és az Óbudai Danubia Zenekar izgalmas vállalkozásaként jött létre Shubert Winterreise című dalciklusának színpadra állítása. Bár Mundruczó a tavalyi évadban az antwerpeni Vlamsee Operában már megrendezte a darabot, most az eredeti, zongorakíséretes változat helyett Hans Zender kiszenekarra írt kortárs feldolgozását viszik színre a Budapest Music Centerben október 3-4-én. A reményvesztett fiatal férfi drámájának főszerepében Szemenyei Jánost láthatja és hallhatja majd a közönség, a különleges színpadi videoinstalláció pedig igazi posztmodern összművészeti élménnyé alakítja az estet. Az Artus társulat és Goda Gábor új bemutatója, a csepp kánon – Hogy vagy, Hérakleitosz? egyszerre koncert, színház és tánc. Október 9-én a Müpa a színpadán a színészek, a Thai Chi Chuan művészek és egy 17 tagú kórus alkotja meg az Artusra jellemző színházi nyelven értelmezi újra a sok éves művészi munka során felmerült és körbejárt kérdéseket, aforizmákat, toposzokat, szútrákat és mítoszokat.

A Recirquel legújabb darabja kissé eltér a Vági Bence vezette újcirkusz társulat eddigi produkcióitól. A Non Solus a tánc és a cirkusz találkozása egy illúziókba font valótlan térben, két ember egymásra találásának története, akik útjukon bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A kétszereplős darab az október 15-i ősbemutató, és másnapi előadás után is a Müpa programján marad. Mari Brolin-Tani neve a Győri Balettnek alkotott Orfeo és Macbeth koreográfiái kapcsán már ismerős lehet kortárs tánc iránt érdeklődők. Ezúttal rangos dán társulatával a Black Box Dance Companyval hozza el a Bálnába október 13-án a februárban debütált Push című előadásukat. A bosnyák Edhem Jesenkovic és a négyszeres Reumert-díjas brit koreográfus, Timothy Rushton által koreografált két különálló darab ékes bizonyítéka annak, hogy miért tartozik a 8 fős társulat a kortárs tánc élvonalába. A bodylotion co-dance és a Livescape közös új előadásában három művészeti médium (a mozgás, a fény és a hang) kapcsolódik össze egy futurisztikus, vibráló világgá. A Bodyscape: Dar Winners egy négy részből álló darab, amelyek minden  esetben a táncosok  testéből  vagy  a  mozgásuk  által  keltett  hangokból  épül  fel, ezeket különböző szenzorok segítségével élőben rögzíti a zenész, és effektekkel, digitális technikával gazdagítja. A különleges produkció ősbemutatójára október 8-án kerül sor a Trafóban. A Philippe Saire Társulat a Black Out című, a térben különlegesen elrendezett produkciójával érkezik október 12-én az Átrium Filmszínházba. Az algériai származású svájci koreográfus, Philippe Saire ebben a munkájában szokatlan nézőpontból láttatja táncosait, akik nem is mindig mozdulatokkal, hanem rendkívül kifejező mozdulatlanságukkal hatnak a nézőre. Szintén a Trafó ad majd otthont október 16-17-én Philippe Quesne és a Campo Next Day (Másnap) című előadásának, amelyben a gyerekek palacsintát sütnek, és felfújható medencében „pacsálnak” a színpadon, egészen addig, amíg egy őket ért támadás következtében szuperhőssé nem változnak. Az Átrium Film-Színházban az úgynevezett kőszínházi struktúrán kívüli Trojka Színházi Társulás előadása látható Dr. címmel. A Kamrában Simon Stephens darabját, a Harper Regan mutatja be a Katona József Színház társulata, az Örkény Színházban Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János–Parti Nagy Lajos Köd utánam című operettje kerül színpadra, a Katonában pedig Borbély Szilárd Az olaszliszkai című darabját Máté Gábor viszi színre.

Sosztakovics: Az orr
Operaelőadás együttműködésben a Neue Oper Wiennel
2015. október 7-8., 19.00
Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Marco Di Sapia, Pablo Cameselle, Alexander Kaimbacher, Igor Bakan, Lorin Wey, Georg Klimbacher, Megan Kahts, Tamara Gallo, Ethel Merhaut, Karl Huml, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Bécsi Kamarakórus (karigazgató: Michael Grohotolsky)

Vezényel: Walter Kobéra
Rendező: Matthias Oldag
Díszlet, jelmez: Frank Fellmann
Világítás: Norbert Chmel

Sosztakovics: Az orr – orosz nyelven, magyar nyelvű szövegfeliratozással

További információk: http://cafebudapestfest.hu/program?id=61534
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1138301076183958/
Bella Máté: A tavasz ébredése
2015. október 9-11., 19.00
Zeneakadémia — Solti György Kamaraterem

Díszlet, jelmez: Almási-Tóth András
Zenei asszisztens:Baja Mónika, Sándor Szabolcs
A rendező munkatársa:Haás Vander Zsófia
Koreográfia:Kulcsár Noémi
A szöveget Frank Wedekind drámája nyomán írta:Almási-Tóth András
Rendező:Almási-Tóth András

Wendla: Hajnóczy Júlia
Menyus: Rab Gyula
Marci: Ódor Botond
Igazgatónő: Horti Lilla
Ilse / Anya: Luszine Sahakyan
Álarcos Úr: Gaál Csaba
Thea: Zavaros Eszter / Molnár Anna
Martha: Ruszó Alexandra

Közreműködik: UMZE Kamaraegyüttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói – tánc
Vezényel: Vajda Gergely

További információk: http://cafebudapestfest.hu/program?id=71191
Balassa Sándor: Földindulás – ősbemutató
2015. október 16., 19.00
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Kántor János: Kiss B. Atilla
Juli, a felesége: Wittinger Gertrúd
Böbék Samu, Juli apja: Szvétek László
Böbékné: Bódi Mariann
Piókás szüle / Öregasszony: Kovács Annamária
Mári néni: Kun Ágnes Anna
Zsuzsi: Zavaros Eszter
Weintraub: Böjte Sándor
Weintraubné: Banai Sára
Orvos: Geiger Lajos
Kisbíró: Kiss Tivadar
Bíró: Rezsnyák Róbert
Kistót / Pap: Ambrus Ákos

Közreműködik : a Magyar Rádió Zenei Együttesei
Vezényel: Medveczky Ádám

További információk: http://cafebudapestfest.hu/program?id=67828

Winterreise
2015. október 3-5., 19.30
Budapest Music Center — Koncertterem

Közreműködik: Szemenyei János – ének, Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Hámori Máté
Rendező: Mundruczó Kornél
Schubert–Hans Zender: Winterreise (Téli utazás)

További információk: http://cafebudapestfest.hu/program?id=71180
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1692507084317304/

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál