Cabaret Medrano a Müpa Bábel-estjén

Az idén 15 éves Cabaret Medrano legközelebbi koncertjét a Müpában adja egy különleges estén, szeptember 30-án, több művészeti ág képviselőivel karöltve. Az műsor címe „Kabaré”, amelyhez a rendező, Marton László Távolodó nem is találhatott volna jobban illeszkedő zenekart, mint a már önmagában is eklektikus stílusú Cabaret Medranót.

Cabaret Medrano

Cabaret Medrano

Közreműködők:
Szalóki Ági és zenekara,
Cabaret Medrano,
Darvas Ferenc,
Szálinger Balázs,
Recirquel Újcirkusz Társulat,
Boglart-Zadam Társulat,
Vajdai Vilmos – műsorvezető

Cabaret Medrano

A Cabaret Medrano egy jellegzetesen budapesti zenekar, amely zenéjében és szövegeiben is ötvözi a város sokszínűségét. Stílusuk három réteg: a magyar népzene, a klezmer és a balkáni zene ötvözete, vagyis három kultúra találkozásának metszéspontjában áll.

Az együttes Verebes György vajdasági magyar festő és Kamondy Imre fővárosi költő-színész barátságából született a pesti romkocsmákkal együtt az ezredfordulón. Több daluk is szól ezekről a kultikus helyekről (pl. Szimpla Kert – Casablanca).

Tavaly jelent meg negyedik lemezük, azóta egyre több felkérést kapnak: játszottak az erdélyi Héttorony Fesztiválon, és nyárra illetve őszre is több helyre meghívásuk van (pl. Nemzeti Múzeum – Múzeumok Majálisa Művészetek Palotája – Bábel est).

A jelenlegi tagság különböző zenei területekről érkezett. Van köztük – többek között – alternatív rock zenész, György Andrea, a klasszikus képzettségű hegedűs pedig időnkét hip-hop és folkzenekarokkal is fellép. Zenéjükben sok az improvizatív elem, ezért minden koncert egyedi és megismételhetetlen. Szívesen játszanak együtt vendégzenészekkel is (pl. Gáspár Kálmán cimbalmossal vagy egyszer egy komplett szerb etno-jazz együttessel).

Szövegeik sok rokonságot mutatnak ismert kelet-európai írók (Hrabal, Mrożek) világával, akik szintén játékos és finom iróniával mesélnek a kisemberek hétköznapjairól.

„A Cabaret Medrano zenéje, ez a minden hangulatot desztilláló akusztikus esszencia kifejezi a csontokba hatoló közép-európai világot.”
(Domonkos, Hangszer és Zene)

„A nagyvárosi élet cirkuszát elevenítik meg csodálatraméltó vehemenciával és részletességgel.”
(Rácz Mihály – Lángoló Gitárok)

„Olyan tökéletes ritmussal és érzékkel, valamint zenei és zenélni tudással keverik az egyes műfajokat és motívumokat, hogy az ember szinte egy filmben vagy színdarabban érzi magát a koncertjeiken.”
(mmi – Koncert.hu)

Forrás: Cabaret Medrano
, ,