Huszadik alkalommal rendeznek Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

Öt hét alatt hatvan helyszínen háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját csütörtökön rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében – tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t.

A kulturális szakember elmondta, az idei fesztivált is – amely immár a huszadik – a műfaji sokszínűség jegyében szervezték meg. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a programkínálatban: az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek egyaránt bemutatkoznak a város és az egyetem polgárai előtt.

A már a fesztivál megnyitója előtt, csütörtökön 12 órakor, elindul egy különleges programsorozat: a Vers Délben. Minden délben az SZTE Rektori Hivatal épülete előtt, a Szent-Györgyi Albert szobornál egy egyetemi polgár – hallgató, oktató, dolgozó – vagy egy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét. A kezdeményezés a fesztiválzárás után is folytatódik.

A fesztivál megnyitója is bemutatja a rendezvénysorozat összművészeti jellegét: Molnár Gábor fotókiállítását láthatja ekkortól a közönség, aki ha éppen nem fotografál, a Fool Moon vokálegyüttes tagja, így az eseményről nem hiányoznak majd zenésztársai sem.

A zene hagyományosan hangsúlyos helyet kap a rendezvénysorozaton. Fülei Balázs zongora-, Pavlovits Dávid gitárművész ad hangversenyt a következő hetekben, a fesztivál vendégeként koncertezik a Kaláka, a Fabula Rasa, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Cimbaliband, a Zűrös Banda, Gubás Gabi és az Éjszakai Nesz trió, valamint a Meszecsinka duó is. Edith Piaf születésének századik évfordulója alkalmából pedig Szilágyi Enikő emlékestjén vehet részt a közönség.

Az irodalom és a zene találkozása várja a nézőket a Szegedi Egyetemi Színház „míg szívemben körbeérsz” című produkcióján, de újra játsszák Reginald Rose Tizenkét dühös ember című művét, amelyet Barnák László rendező hivatalos bírák, ügyészek, ügyvédek és egyetemi hallgatók szereplésével állított színpadra tavaly hatalmas sikert aratva. Hosszú évek óta a fesztivál fontos eleme a színházi nyílt nap, de nem hiányozhat a programok közül a slam poetry sem, és Reök-palotában Bálint András bemutatja Heltai Jenő író, költő, újságíró ostromnaplója alapján készült estjét is.

Forrás: MTI