Szabadtéri évadnyitánnyal indítja a szezont az Operaház

Az Otello-bemutatót körbefonva, nagyszabású szabadtéri évadnyitánnyal indítja a szezont a Magyar Állami Operaház szombaton.

A Szfinx-teraszon 14 órától látható Donizetti egyfelvonásos vígoperája, a Bolondokháza, 16 órától Menotti A telefon című vígjátéka kerül itt színre, majd 17 órától hivatalosan is kezdetét veszi a 2015/2016-os operaszezon.

Az első előadás előtt elfoglalják az épületet a művészek, akik ezúttal veterán autókkal érkeznek az évad repertoárján lévő operák híres szereplőinek jelmezeiben. Az Andrássy úton kialakított 1200 fős nézőtérről követhető kivetítőn az első bemutató, az Otello, amelynek szünetében a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tánc show-ja látható a nagyszínpadon. A shakespeare-i dráma ihlette Reflexiók című előadást az Operaház balettkarának művészei – Starostina Kristina, Gould Danielle és Kekalo Iurii – koreografálták.

Az Operaház Shakespeare-évadát nyitó Otellót a világhírű olasz rendező, Stefano Poda állítja színpadra. A címszerepet a mexikói Rafael Rojas, Desdemonát Létay Kiss Gabriella, Jagót Kálmándi Mihály alakítja.

Az Otello után Gábor Éva Mária, Pál Gábor, Loránt Demeter és Nagy Gábor tervei alapján különleges videóinstallációk díszítik az Operaház épületét, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének együttműködésével.

A szabadtéri évadnyitány kezdetén köszöntő beszédet mond Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Forrás: MTI

 

,