A párhuzam kegyetlen szépsége

Szerző: Ványi Viktória
Fotók: Korhut Lili

Turós Margareta, „A párhuzam kegyetlen szépsége” című könyvének bemutatójára gyűlt össze egy szűk, de erős küldetéstudatú baráti társaság tegnap este a budapesti Massolit Cafe-ban. A pénzt nem a promócióra szánták, hanem a menekültek segítésére és, hogy ki ez az eleven, elsőkötetes írónő, arról szóljon ars poeticája, ami a könyv hátoldalán található és pár mondattal visszatükrözi azt az eredeti és jó humorú személyiséget, akit megismertem.

Turós Margaréta

Turós Margareta

Nagy Lilian, Turós Margaréta

Nagy Lilian, Turós Margaréta

„Turós Margaretának születtem és maradtam. Természettudományokat és filozófiát tanítok, kulturális antropológus vagyok. Az emigráció témája érdekel leginkább, van egy dokumentumfilmem Itthontalanság címmel. A PR Heraldnál fotóriporter és rovatszerkesztő vagyok, fotókiállításaim voltak ” Színeim története” címmel az IKI-ben, a Gozsdu Galériában, a Massolitban Budapesten. Szeretem a 75%-os keserű csokoládét, Bach zenéjét és az ógörög dialektikus gondolkodásmódot. Világjáró kalandor vagyok. Ez a három kis lebegő történet is erről szól, álom és ébrenlét között. Döntsék el önök, hogy hova kerülnek és maradjanak ott örökre.”

Turós Margareta

Nagy Lilian, Turós Margareta

Turós Margareta

Turós Margareta

A könyvet Nagy Lilian irodalmár mutatta be. Először a cím szavait lexikonszerű definícióval fordította le, majd matematikai kontextusba ágyazta a – végtelenben találkozó – párhuzam fogalmát.

A novelláskötet három ciklusra osztható, az első egy férfi és nő humoros hangvételű levelezése, a második Erdélybe Turós gyermekkorának helyszínére kalauzol minket és végül az író szenvedélyéről az utazásról szóló.

Nagy Lilian

Nagy Lilian

Nagy Lilian, Turós Margareta

Nagy Lilian, Turós Margareta

Az írás elején egy virtuális kapcsolattartásról olvashatunk, melyben a két szereplő kilétét sokáig nem fedi fel a szerző, ami azt a képzetet keltheti, mintha egy ember két vívódó oldalát jelenítené meg. Mikor a konfliktus nyomasztóvá válik Turós, Nagy szavaival élve „lesújt” a humor eszközével, felszabadítva ezzel az olvasót az alól, hogy nagyon komolyan vegye magát.

Az utazás az író életének meghatározó része, ebbe ad bepillantást a könyv végén. Motivációja barátai szerint erősen önismereti jellegű és ugyan ez egy életen át tartó folyamat, de Margaréta komoly mérföldkövekhez ért már el benne. Sajátos szemlélődő világlátása sokszor az evidenciát meghaladva, többet lát és láttat, mint aki csak elsuhan a történések mellett.

Younis Dowa

Younis Dowa

09

Az est végén Younis Dowa örvendeztetett meg minket gitárjátékával. A palesztin fiatalember már menekültként látta meg a napvilágot, Kanadába leltek új otthonra, ahonnan Magyarországra jött tanulni, jelenleg Budapesten az Állatorvosi Egyetem hallgatója. Saját szerzeményű, arabul előadott dalait mindenki lélegzetvisszafojtva hallgatta a helyiségben.