Mirkó sokoldalú, mint a szerb kultúra – Szerb Kultúra Hónapja

Szerző: Ványi Viktória

A Szerb Kultúra Hónapja alkalmából (szeptember 18. – október 15.) megrendezett nyitókoncertre kaptunk lehetőséget ellátogatni.

Az est elején köszöntők hangoztak el, értelemszerűen szerbül. Mondják, hogy az olasz olyan dallamos nyelv, de én teljes vállszélességgel kiállok a szláv nyelvek mellett, van bennük karakteresség.

A tehetség nem ismer műfaji határokat, így Milosevits Mirkó Milán sem. Zenésztársaival káprázatos estét teremtett a lírai hangzástól, a filmzenei elemeken és jazzen keresztül a discóig. Mirkó a zongora tetejére állított szintetizátort is használta, sőt sokszor a két hangszert egyszerre kombinálta.

A énekesek Kullai Tímea és Rusz Milán több szám erejéig csatlakoztak a zongoraművészhez, ahogy basszusgitáron Hárs Viktor, szaxofonon Jász András, trombitán Koós-Hutás Áron és dobon Madai Zsolt kísérte. Rusz Milán csodálatos produkciót nyújtott, az est folyamán megkönnyeztem és megmosolyogtam dalait.

Milosevits Mirkó Milán 1982-ben született Budapesten, kezdetektől megmutatkozó tehetségét gondozták, jazz-zongora szakra járt, fiatalon jazz és rock zenekart is alapított. 2002-től tagja a Magyarországi Szerb Színháznak. A Zeneművészeti Egyetemen mesterei Binder Károly és Fekete Mária voltak.

A Szerb Kultúra Hónapja további programjairól az alábbi linken tájékozódhatnak:

http://centar.hu/index.php/hu/archivum/cikkek/103-kiemelt/639-szerb-kultura-honapja2015