Design Hét – Hivatalosan is kezdetét vette a rendezvénysorozat

A Home Sweet Home és a Kollektív képzelet – Ibero-amerikai Designbiennálé című tárlatok, valamint a formatervezési pályázatra érkezett legjobb pályamunkákat felvonultató kiállítás megnyitójával csütörtök este az Iparművészeti Múzeumban hivatalosan is kezdetét vette a Design Hét Budapest idei programsorozata, amely október 4-ig számos helyszínen több száz programot kínál az érdeklődőknek.

Mint Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum (IMM) megbízott főigazgatója a megnyitón felidézte, annak idején a múzeum megalapításának egyik célja az volt, hogy emeljék a közönség jó ízlését. A kortárs design területén hasonló elveket vall ma is a múzeum – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei eseménysorozat díszvendégeként Spanyolország 25 éves gasztrogyűjteményét mutatja be az épületben, összehasonlító alapot is adva a magyar kortárs designnal.

Nagy Mihály, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója, aki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nevében köszöntötte a résztvevőket, rámutatott: „a kultúra nem csupán tárgyakban vagy könyvben nyilvánul meg, hanem áthatja az életünket, a gazdaságot, a vállalatokat, a mindennapi gondolkodást és bejön a lakásunkba is”.

A kultúra többek között felemel, kiemeli azokat, akik merik kipróbálni tehetségüket, összehozza a hasonló érdeklődésű embereket, valamint gyarapítja az emberek tudását és a gazdaságot is – mondta Nagy Mihály, kiemelve, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vizsgálata  szerint Magyarországon a szerzői jogi alapú ágazatok a nemzeti össztermékhez 7,63 százalékkal járulnak hozzá és csaknem 270 ezer embernek adnak valamilyen formában munkát.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a Home Sweet Home című kiállításon a kortárs fiatal generáció használati tárgyain keresztül válik láthatóvá, hogy mit jelent számukra az otthonépítés. A Kollektív képzelet – Ibero-amerikai Designbiennálé válogatott anyagában pedig 23 közép- és dél-amerikai ország tárgyaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Hangsúlyozta, hogy a Design Hét több száz eseményt kínáló programsorozatában nyitott stúdiók, gasztrotúrák és designséták keretében az érdeklődők megismerhetik a magyar design rejtett értékeit, és betekinthetnek a magyar designerképzés műhelyeinek munkáiba is.

José Ángel Lopéz Jorrín, Spanyolország budapesti nagykövete a programok közül kiemelte a Tapas című kiállítást, amely bemutatja, hogy a gasztronómia művészet, maga a kultúra egy életmód. A Kollektív képzelet című vándorkiállítás pedig a 2014-es madridi ibéro-amerikai designbiennálé legjobb munkáit vonultatja fel.

Manuel Estrada, a Bienal Iberoamericana de Diseno (BID14) ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a mai posztindusztriális társadalomban a minőségi gyártáshoz és fogyasztáshoz elengedhetetlen a minőségi formatervezés, a kreativitás és az alkotó erő.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Design Hét programsorozatának megvalósítása páratlan összefogással valósult meg.

Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetője elmondta: a környezettudatosság, a szociális érzékenység és a multikulturalizmus mind megjelennek a központi kiállítás, a Home Sweet Home tárgyaiban. Több idei esemény pedig a design gazdasági szerepét taglalja, és a designerek, valamint a döntéshozók között teremt kapcsolatot.

Forrás: MTI