Szeptember 20-a a Gyermekek Világnapja

A Pesti Magyar Színház egyszerre szeretne tisztelegni a nehéz sorsú gyermekeket támogató embereknek és szervezeteknek, valamint a tanévet éppen csak elkezdő gyerekek előtt, akik a jövő írástudó, színházba járó nemzedéke.

 Színművészeink, Rancsó Dezső és Szűcs Sándor elégedetten szemlélik a gyűlő könyveket. A színház előcsarnokában, nyílt polcon lehetett elhelyezni az adományokat - Fotó: Faluhelyi Fanni

Színművészeink, Rancsó Dezső és Szűcs Sándor elégedetten szemlélik a gyűlő könyveket. A színház előcsarnokában, nyílt polcon lehetett elhelyezni az adományokat – Fotó: Faluhelyi Fanni

Szűcs Sándor színművészünk még a tavasszal kezdeményezte, hogy törzsközönségünket és a színház környékén lévő iskolákat bevonva könyvgyűjtésbe kezdjünk, hogy aztán az összegyűjtött gyermek- és ifjúsági köteteket arra rászoruló gyermekeknek adományozhassuk.
A jótékony könyvgyűjtés kezdeményezője, Szűcs Sándor színművész - Fotó: Faluhelyi Fanni

A jótékony könyvgyűjtés kezdeményezője, Szűcs Sándor színművész – Fotó: Faluhelyi Fanni

Lónyai Zsuzsanna, Zalán János és Gazdig Róbert - Fotó: Faluhelyi Fanni

Lónyai Zsuzsanna, Zalán János és Gazdig Róbert – Fotó: Faluhelyi Fanni

Választásunk arra a két jótékonysági testvérintézményre esett, amely a legnehezebb sorban élő gyermekeknek biztosít óvodai és iskolai férőhelyet. A Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium nevében Lónyai Zsuzsanna, a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium nevében pedig Gazdig Róbert vette át az összegyűjtött könyveket.
Direktorunk, Zalán János is segített becipelni a könyvadományt Szűcs Sándornak - Fotó: Faluhelyi Fanni

Direktorunk, Zalán János is segített becipelni a könyvadományt Szűcs Sándornak – Fotó: Faluhelyi Fanni

Egy megható pillanat: találkozás a legkisebbekkel, akik nagyon örültek  a könyveknek és az őket meglátogató Benkő Nórának, Zalán Jánosnak és Szűcs Sándornak - Fotó: Faluhelyi Fanni

Egy megható pillanat: találkozás a legkisebbekkel, akik nagyon örültek a könyveknek és az őket meglátogató Benkő Nórának, Zalán Jánosnak és Szűcs Sándornak – Fotó: Faluhelyi Fanni

„A színház vezetése számára fontos, hogy minden gyermek kultúrához jusson, ezt tükrözi ez a jótékony akciónk is – mondta Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. – Elvünk, hogy minden gyermek eljuthasson színházba, ezért kedvezményes akciókkal segítjük a nehezebb élethelyzetben lévőket és a nagycsaládosokat is.”
A képeken a gyűjtés és az átadás pillanatait örökítettük meg.
Szeptember 20. – Gyermekek világnapja
A Gyermekek világnapját 1954 óta az UNICEF (az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapja) kezdeményezésére tartják, elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására. E napon felhívást intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.
A világnapon résztvevő civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére.
Manapság a szegénység, az éhezés és a nélkülözés nemcsak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti, hanem az iparilag fejlett, jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, de a vidéki kistérségekben is megfigyelhető.
Az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt 1997-ben fogadta el. Ettől az évtől ünneplik Magyarországon is a gyermekek jogainak egyetemes napját.
http://www.rfmlib.hu/gyerek/szeptember-20-gyermekek-vilagnapja
Forrás: Pesti Magyar Színház
,