„Ne csak nézz, láss is” – RANDOM moments II. – PHOTOGRAMME című csoportos kiállítás, TOBE Gallery

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Korhut Lili

Tavaly ősszel találkozhatott először a közönség a RANDOM csoport tagjainak kiállításával a fővárosi TOBE Gallery-ben. A kortárs, aktív alkotók kivétel nélkül olyan  magas művészi minőséget képviselnek a fotográfia, valamint a vizuális művészetek területén, hogy már ez által is méltó helyet kaptak volna a TOBE Gallery kiállítóinak palettáján. De emellett még egy közös pont van az alkotói csoport és a fotógaléria tevékenységben. Az, hogy céljuk a kortárs fotó és a vizuális területen alkotó művészek tevékenységének támogatása, a műveik megismertetése. Ezért sem volt kérdéses, hogy folytatják a közös munkát, és Puskás Bea kurátori tevékenysége eredményeként pénteken megnyílhatott a második csoportos kiállításuk, PHOTOGRAMME címmel.

07

A négy alkotó: Eperjesi Ágnes, Fiala de Gábor, Sprenc Balázs és Urbán Ádám így együtt teljesen más oldalukat mutatják meg a közönségnek, mintha külön tennék azt. A kiállítás négyük műveiből összeállt anyagában, több szempontból, de mégis ugyanazt, a fotogram, a fény művészetének a változatos világát kísérlik meg bemutatni, mindannyian saját szemszögükből.

termeszetesen-herend-kiallitasmegnyito-2014-oktober-3-magyar-mezogazdasagi-muzeum-vadaszati-kiallitas-foto-batar-beata

04

Mucsy Szilvia, fotográfus megnyitó beszédében utalt arra, hogy a fénnyel írott műfaj a korlátok átlépését ígéri nem csak az alkotóknak, de a fotográfiákba belefeledkezőknek is. A fénnyel foglalkozó művészek mestere: Moholy-Nagy László, a XX. században alkotó fotográfus, festő és formatervező korát meghaladó gondolkodóként is – mintegy jövőlátóként – tudta, hogy az elvont, kozmikus világ megismerését a fénnyel írott műfajok teremtik majd meg. A fény megfigyelése és alkalmazása pedig annak a lehetőségét is meg tudja adni, hogy az alkotók kifejezhessék a mozdulatlanban történő elmozdulás megtapasztalásának élményét. Mindezt teszik úgy, ahogy Moholy-Nagy László megfogalmazta: „Nem a tárgy, az ember a cél.” Hiszen minden, egy alkotó által kidolgozott, megformált fotográfiának, vizuális műnek több befogadási formája létezik. Az, hogy ebből „kizárólag” az esztétikát érzékeli a befogadó oldala, vagy szellemi, esetleg lelki síkon is magáévá tesz egy-egy alkotást, már nem az alkotón múlik. Ott a felelősség a befogadóé. A fény művészei, a TOBE Gallery kiállításának alkotói megadták annak a lehetőségét, hogy elmozduljunk a mozdulatlanban, hogy ne csak nézzünk, lássuk is.

A kiállítás 2015. október 9-ig tekinthető meg a Herzen utcában (TOBE Gallery).

06

A kiállítókról (forrás TOBE Gallery):
Eperjesi Ágnes  képző- és fotóművész, aki installációkat, könyveket és videóműveket is készít. Munkáiban a fotó és a fényképezés egy diagrammatikus rendszerben és diszkurzívan, mint képalkotói eljárás, tárgy, ábrázolási modell és mint az érzékelés médiuma jelenik meg. Alkotásai az egyéni tapasztalatok és a társadalmi kódok, tudományos vélekedések ellentmondásairól, észlelésünk és mindennapi létezésünk törékenységéről beszélnek. A művészeti élet aktív szereplője, rendszeresen állít ki hazai és nemzetközi helyszíneken.

Fiala de Gábor kisgyermekkora óta fotografál. Szereti, ha a fényérzékeny anyagok, vegyszerek használatával, kémiai véletlenszerűségek lehetőségével, de saját keze által alakul egyedivé a fotográfia. Tudatosan tartja távol magát a digitális képek és nyomatok – számára idegen – gépiesített világától, hogy az archaikus technikájú fényképekben rejlő kézművesség és nosztalgikus képi világ egyfajta tiszteletadássá bontakozzon ki a fotográfia iránt…” Az analóg és archaikus fotó-technikák mestere, számos fotográfiai díj nyertese.

Sprenc Balázs digitális kamerával kezdett el fotografálni, de hamar beleszeretett az analóg fotográfiába. Képeit mára már szinte kizárólag csak analóg módon készíti, elsősorban archaikus és alternatív fotográfiai technikákkal, de előszeretettel használ instant nyersanyagokat is. Örömét leli a kísérletezésben, amelyhez tökéletes eszközöket nyújt az analóg fotográfia. A Magyar Fotóművészek Szövetségén kívül tagja a Random, InstArt és Hibaista Csoportoknak is.

Urbán Ádám szabadúszó fotográfus, aki saját anyagai mellett divat-, portré és reklámfotókat készít különféle ügynökségek számára. Egyéb elismerések mellett számos díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton. Több egyéni kiállításon és szakmai publikációkban mutatta be műveit. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Pictoriall Collective-nek és a RANDOM művészeti szervezetnek.

,