Fontos Vagyok Jótékonysági Golf Kupa – 2015. szeptember 13. St. Lőrinc Golf Club

Mit tennél, ha a halál rád vetné az árnyékát? Ha megtudnád, emberi léptékkel már csak napok-hetek vannak hátra az életedből? Mi válna fontossá számodra? Gyerekek, család, barátok, karrier, ház, kocsi, még egy plazmatévé? Vagy végre feladnád addigi látszat alig-életedet, és végre fontossá válnál a saját magad számára is? – ezeken a kérdéseken rágódtam, amíg a kávézóban a két fiatal dokumentumfilm készítőre várakoztam. Aminthogy megérkeztek, a közepébe vágtak, időt sem hagyva a megdöbbenésre, az alkotók, Földvári Barbara és Dr. Dallos Csaba kulturális antropológusok lelkesen és szakszerűen válaszoltak a különleges film ötletének hallatán bennem felmerülő dilemmákra.

CsabaBarb3-1

– Mi lehet az egyik lehetséges válasz az általam megfogalmazott kérdésekre?

– A Fontos vagyok, amely egy lelki bakancslista történet, egy dokumentumfilm, amit immár egy éve forgatunk a rákbetegségben küzdőkkel, illetve a már gyógyult visszaemlékezőkkel. A „Fontos vagyok” munkacímű dokumentumfilm nem orvosi szempontból és nem ismeretterjesztő célzattal közelíti a témát. Azt a folyamatot kívánjuk bemutatni, ahogyan egy ember betegségével – és lehetséges közeli halálával – szembesülve mérleget von addigi életével.

– Vajon miben segít nekünk a készülő alkotás?

– A dokumentarista módszerekkel, de a témát asszociatív és emocionális módon megközelítő film elsősorban az egészséges emberekhez szól azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy csak egy életünk van. A nagy empátiával és érzékenységgel készített mélyinterjúk alapján a befogadók a saját életükre vonatkoztatva is tudják majd értelmezni az elmesélt történeteket.

– Hol és mikor láthatja a nagyközönség a Fontos vagyok dokumentumfilmet?

– A film alkalmas lesz moziban, televíziós csatornákon történő levetítésre, illetve az előzetes munkálatok során tapasztalt nagy szakmai (rákgyógyítás, rákellenes küzdelem) és médiaérdeklődésre való tekintettel alkalmas lehet egyéb felületeken történő használatra is (pl. egyetemi oktatás). Az alkotás egyik különlegessége, hogy kortárs zeneszerző álmodja meg a filmünk aláfestő zenéjét.

Az egész estésre tervezett mozifilmhez kapcsolódik egy folyamatosan bővülő, internetes adatbázis, amely minden, történetét elmesélni kívánó érintett saját kisfilmjét tartalmazza. Mert mindenki egyaránt fontos.

CsabaBarbi3

– Ahogyan olvastam, a film semmilyen állami támogatásban nem részesül, holott sokat pályáztatok. Hogyan finanszírozzátok azt?

– Szerencsére vannak jó szándékú magánemberek, akik a saját zsebükbe nyúlva a segítségünkre siettek, amikor meghallották, mi a tervünk, és hogy annak megvalósítása érdekében még a lakásunkat is eladtuk. Azért tettük ezt, hogy a legjobb felszerelést vehessük meg, de utána rájöttünk, Miskolcról nem tudjuk menedzselni a filmet, ezért Budapestre kellett költöznünk.

– Egy filmhez folyamatosan szükséges a befektetés, ami nem elsőre térül meg, hanem hosszú idő múlva. Ráadásul ti humán szakemberek vagytok, nem finanszírozás menedzsmenttel foglalkozók, ki segít abban nektek?

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkatársai támogatnak minket munkával, szponzorszerzéssel, az ő ötletük volt többek között a szeptember 13-ára tervezett jótékonysági golfverseny ötlete is. A St. Lőrinci Golf Club rögtön a kezdeményezés mellé állt, és az egész golfpályát a rendelkezésünkre bocsátotta. A szervezésben a hazai golfélet egyik nagyasszonya, Palotásné Horváth Zsuzsanna is segít nekünk.

A verseny kuriózuma az lesz, hogy hármas csapatokat indítunk: egy golfos, egy orvos és egy betegségben érintett játszik együtt. A nem golfosoknak nem kell izgulni, a verseny előtt alapos golfoktatást kapnak a St. Lőrinc Golf Club jóvoltából, és övék lehet a lyukba gurítás lehetősége, aminek átengedése nagy kegy a golfostól, hiszen ezért játssza végig a jelen esetben 9 lyukat.

CsabaBarbi6

– Hol lehet jelentkezni a versenyre, illetve hogyan lehet támogatni a film elkészültét?

– Bárki jöhet a sport- és egészségnapra, aki regisztrál a www.rakellen@rakellen.hu e-mail címen, és aki teheti az esemény Facebook oldalán is jelezze érkezési szándékát, mert a szervezők a nagy szereteten kívül finom és egészséges reggeli falatokkal is várják az érdeklődőket.

Aki nem tud eljönni, de egyetért a film céljával és elkészültével, kérjük, támogassa azt lehetősége szerint, de legalább a belépőjegy árával, ami felnőtteknek 3000, gyerekeknek 14 éves korig 1500 Ft – A rák ellen, az emberért a holnapért! Társadalmi Alapítvány bankszámlaszámán keresztül!

Fontos! Kérjük, írja az utalás megjegyzési rovatába: Fontos vagyok! -, mert a felajánlásokat elkülönítve kezeli az idén 30 éves, Magyarországon elsőként alakult civil szervezet, és azokat csak a film elkészültére fordítják!

Bankszámlaszámunk: OTP Bank NYRT. 11713005-20034986; Fontos vagyok

Lehet nemzetközi projektként is támogatni a filmet: http://igg.me/at/fontosvagyok/x/11914736

Sári Edina

Forrás: A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány