Tisztelgés Csepregi Gyulának: Vasvári Pál és az In Line

Különleges programra számíthatunk szeptember 28-án este 7 órától a MoMkultban. Az In Line formáció és vendégeik (Magyar Bori és Barabás Lőrinc) koncertjükkel a 2014-ben elhunyt Csepregi Gyula emléke előtt tisztelegnek, a szaxofonművész születésnapja alkalmából.

Get C

Az In Line Group-ot 1989-ben két zenész és jó barát Vasvári Pál és Csepregi Gyula alapította. A zenekar 2001-ig folyamatosan koncertezett itthon és külföldön egyaránt, a világ legnagyobb jazz-zenészeivel, mint Mike Stern, Alex Acuna, Russel Ferrante, Dave Samuels, Dennis Chambers vagy Dean Brown. Ez idő alatt tizenöt albumot készítettek el, a legutóbbit 2009-ben. A bandában az évek során megfordult a hazai jazz- és popszakma krémje. Olyan legendás muzsikusok is szívesen képviseltették magukat, mint az LGT dobosa, Solti János, vagy a jazz egyik doyen-je, Kőszegi Imre. A sztárok mellett több fiatal muzsikussal is játszottak együtt, akiknek nagy rangot jelentett az In Line-ban zenélni. Csepregi Gyula 2014-ben eltávozott – ennek emlékére lép újra színpadra a formáció.

A magyar zenei szféra megítélése szerint Csepregi az ország „vezető szaxofonosa” volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen közel húsz éves tanári pályafutást tudhatott maga mögött, a fiatal nemzedék nagy része általa kezdte el megismerni a szakmát. Az In Line zenekar több mint 15 albumot adott ki a közreműködésével. 2010-ben munkásságát Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták, de többször részesült nemzetközi elismerésben is. Ötvenhat éves korában, hosszas, súlyos betegség után kellett búcsút vennünk tőle.

Get C 1

A zenekar tagjai:

Vasvári Pál – akusztikus basszusgitár Nagy János – zongora, billentyűs hangszerek Szaniszló Richard – marimba, vibrafon Mogyoró Kornél – ütőhangszerek Zsemlye Sándor – szaxofon Vasvári Márton – sampler, electronic percussion Nagy Ábel – gitár

Vendégművészek:

Magyar Bori – ének Barabás Lőrinc – trombita

Magyar Bori szinte egyszerre kezdett el énekelni és járni. Tizenkilenc évesen került a Besh o droM együttesbe, akikkel körbeénekelte a világot: Európán túl felléptek még Ausztráliában a Womad világzenei fesztiválon és Tajvanon, de többször jártak Mexikóban is. A Besh o droM énekesnőjeként figyelt fel rá Bobby McFerrin is, aki elhívta Borit a Bobble című improvizatív operája moszkvai előadására, ahol Bori szólóban egy széki népdalt adott elő, egy New York-i beat boxer kíséretével. Előadása annyira lenyűgözte az amerikai énekes-karmestert, hogy magyarországi fellépésére is meghívta énekelni. Bori szívesen kísérletezik különböző népek népzenéjének fuzionálásával és a népzene és más zenei műfajok vegyítésével is. Így 2010-ben a népzenét és a drum and bass-t összehangoló Goulash Exotica, majd az elektronikával fuzionáló Analog Cuvée énekesnője volt. 2010-től datálódik a Butterfly Effect izgalmas zenei formáció is, aminek tagjai a legkülönfélébb zenei kultúrákból érkeztek, kialakítva ezzel a jazz, a hip-hop, a népzene és a klasszikus zene páratlan ötvözetét. Bori 2015-re szólókarrierje építését tűzte ki célul, de rendszeresen fellép emellett a Butterfly Effecttel, a Delalamm-mal, a Makámmal is.

Az elmúlt években a hazai jazzszíntér kiemelkedő alakjává lépett elő Barabás Lőrinc, aki több formációban – mint az Irie Maffiában, a The Uptown Felazban vagy az általa alapított Barabás Lőrinc Eklektricben – is bizonyította lenyűgöző tehetségét. Barabás Lőrinc az Eklektric 2005-ös megalapítása óta, többek között olyan zenészek mellett játszott, mint Bonobo, Erik Truffaz, Nicola Conte és Valerie June. Idén a Barabás Quartet megalapításával erőteljes irányváltásra szánta el magát. Egyedülálló zenei utazás keretében a hatvanas-hetvenes évek klasszikusai mellett jazzt, funkot és elektronikát vegyítő szerzeményeit mutatja be.

Jegyvásárlás: http://www.getcloserconcerts.com
Elővételes jegyek: 4100, 3400, 2800 Ft.
Normál jegyárak: 4500, 3800, 3200 Ft.
Jegyek kaphatók az Interticket hálózatában, a mom.jegy.hu-n, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) is.
További információ: www.facebook.com/inlineband
Esemény: www.facebook.com/events/1469417793350385

Következő koncertjeink:

Zap Mama
2015. szeptember 30. 20h – Millenáris Teátrum
Kenny Garrett Quintet
2015. november 02. 20h – MoMkult
Oregon
2015. november 09. 20h – MoMkult

Forrás: http://www.getcloserconcerts.com