EURÓPAI HIDAK fesztivál: ISMÉT KÖZÖSEN ÜNNEPLI AZ EURÓPAI KULTÚRÁT A BFZ ÉS A MÜPA

Harmadszor rendezi meg a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált. A fókuszban 2015-ben Ausztria áll. A fesztivál gazdag programjában nemcsak a BFZ koncertjei, kortárs és barokk estje kapnak helyet, hanem a könnyebb műfaj képviseletében bemutatkozik a Soap & Skin with Ensemble, a Wolfgang Muthspiel Trio, a WüdaraMusi és Madame Baheux. Gloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukcióval várja a közönséget, lesz Thomas Bernhard irodalmi est, kiállítás, filmvetítés, sőt egy kulturális városmarketingről szóló szimpózium is.

Európa egyik vezető kulturális intézménye, a Müpa és a világ tíz legjobbja között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban indította el együttműködését, amelynek célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. Ahogy Jörg Widmann klarinétművész és kortárs zeneszerző találóan megfogalmazta: „A zenei örökség maga határozza meg egy ország identitását.”

Szeptember 11. és 16. között a sokszínű, gazdag kultúrával és komoly zenei hagyományokkal rendelkező Ausztria lesz a fesztivál fókuszában. A Müpa és a BFZ célja, hogy ezeket az értékeket közelebb hozza a magyar közönséghez, hogy jobban megismerhessük egymást.

„A Bridging Europe fesztiválnak az a célja, hogy egy-egy európai ország kultúráját bemutassuk Budapesten, és ezzel hidat verjünk az országok közé, megszerettessük a másik ország kultúráját. Az osztrák kultúra rendkívül gazdag, nem csak bőrnadrág, jódlizás, meg Mozart-kugli.”  
(Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója)

„Az Európai Hidak fesztivál arra hívja fel figyelmünket, hogy milyen gazdag családban élünk az európai közösség tagjaiként. Meg kell ismerni egymás kultúráját, ezen keresztül is bepillantva egymás életébe, hogy tudjuk kivel, milyen alapokon építhetünk közös jövőt.”
(Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója)

Fischer Iván a hozzá különösen közel álló Gustav Mahler VII. szimfóniáját vezényli Hugo Wolf általa válogatott dalai mellett szeptember 11-én, 12-én és 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Emellett szeptember 16-án ismét lesz barokk muzsika egy kecses barokk táncbetéttel fűszerezve, és kortárs est is egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival, akik bátran és szívesen hoznak létre estéről estére valami szokatlant és újat, akár a zene határain túl is. Az est karmestere Ernst Kovacic lesz.

A fesztivál könnyűzenei programjában a Soap & Skin with Ensemble, amelyet a Björkhöz és Patti Smith-hez hasonlítanak, a világ tíz legjobb gitárosa közé választott Wolfgang Muthspiel triója, az alpesi dalokban és osztrák slágerfeldolgozásokban erős WüdaraMusi, a humorban verhetetlen rezesekből álló Federspiel, valamint a friss és vakmerő női együttes, a Madame Baheux szerepelnek. Az évadkezdő programsorozat világzenei koncertjei a Ludwig Múzeum teraszán, szabadtéren lesznek.

Szeptember 13-án Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt közös táncelőadása „Kokoschka babája” címmel Afonso Cruz regényét eleveníti meg a Müpa Fesztivál Színházában. A táncelőadás élethű bábok révén, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és a femme fatale-múzsa Alma Mahlert.

A Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválon helyet kap egy Hangulatkoncert is a Müpa Üvegtermében, műsoron Mozarttal és Schuberttel: a darabokat a tehetséges fiatal zongoraművész, Villányi Dániel adja elő.

Külön csemege, hogy szeptember 10-én délután 16 órakor „A kultúra zászlóshajói – a város marketingforrásai” címmel tartanak a szervezők szimpóziumot nagyhírű európai kulturális intézmények vezetőinek részvételével.

A programot filmvetítés is színesíti: Joseph Vilsmaier rendező-operatőr „Österreich Oben und Unten” című dokumentumfilmjében helikopterre szállva megmutatja Ausztriát „felülről”, de „alulról” is megismertet bennünket a végtelenül sokoldalú alpesi köztársasággal.

Szeptember 11 és 22. között, a fesztivál részeként Mosonyi Mihály-kiállítás is látható a Müpában. A tablókon nemcsak a zeneszerzőről készült korabeli ábrázolások, hanem főbb műveinek kottalapjai, a kották borítója, életének helyszíneit mutató korabeli fotók, metszetek is szerepelnek a Mosonyi-kutató Scholz Péter kísérőszövegeivel.

A Bridging Europe – Európai Hidak 2015 fesztivál részletes programja:

Mosonyi Mihály kiállítás
2015. szeptember 11. 10:00
https://www.mupa.hu/program/mosonyi-mihaly-kiallitas-2015-09-11_10-00-fesztival-ter
Kétszáz éve született Mosonyi Mihály, eredeti nevén Michael Brand, a burgenlandi Frauenkirchenben. Ez adja annak apropóját, hogy az Európai Hidak fesztivál keretében koncerttel és az életút eseményeit bemutató kiállítással emlékezzünk meg róla.

Budapesti Fesztiválzenekar
2015. szeptember 11. 19:45
https://www.mupa.hu/program/soap-skin-with-ensemble-2015-09-11_20-00-fesztivalszinhaz
A dalszerző Hugo Wolf és a romantikus szimfóniák nagymestere, Gustav Mahler egy időben éltek, mégis szöges ellentétei voltak egymásnak. Fischer Iván kezei alatt ez a két világ egészen közel kerül egymáshoz ezen az estén.

Fischer Iván - Photo: Marco Borggreve

Fischer Iván – Photo: Marco Borggreve

Soap & Skin with Ensemble
2015. szeptember 11. 20:00
https://www.mupa.hu/program/soap-skin-with-ensemble-2015-09-11_20-00-fesztivalszinhaz
Soap & Skin, azaz az osztrák zeneszerző, zongorista, énekes Anja Plaschg 2011-ben már járt Budapesten, ám akkor szólóban lépett fel, míg most egy teljes zenekarral – fúvósokkal, vonósokkal, valamint vokalistákkal – ad ízelítőt dalszerzői és előadói képességeiből.

Soap & Skin Ensemble - Fotó: Marco Prenninger

Soap & Skin Ensemble – Fotó: Marco Prenninger

Budapesti Fesztiválzenekar
2015. szeptember 12. 15:30
https://www.mupa.hu/program/budapesti-fesztivalzenekar-2015-09-12_15-30-bbnh
Lásd: szeptember 11-ei program.

Hangulatkoncert
2015. szeptember 12. 17:00
https://www.mupa.hu/program/hangulatkoncert-2015-09-12_17-00-uvegterem
Wolfgang Amadeus Mozart: a-moll szonáta, K. 310
Franz Schubert: A-dúr szonáta, D. 959
Közreműködő: Villányi Dániel, zongora

Österreich Oben und Unten
2015. szeptember 12. 18:00
https://www.mupa.hu/program/joseph-vilsmaier-osterreich-oben-und-unten-2015-09-12_18-00-eloadoterem
Joseph Vilsmaier rendező-operatőr helikopterre szállva megmutatja Ausztriát „felülről”: a természet színpompás csodáival, a teremtés munkájának gyönyörű részleteivel. Nem éri be azonban a légi felvételekkel, hanem „alulról” is megismertet bennünket a végtelenül sokoldalú alpesi köztársasággal.

Federspiel
2015. szeptember 12. 18:00
https://www.mupa.hu/program/federspiel-2015-09-12_18-00-ludwig-terasz
Az alsó-ausztriai Kremsben 2004-ben, a bécsi konzervatórium hallgatóiból alakult meg a Federspiel együttes. Kezdetben ausztriai és közép-európai népzenéket dolgoztak fel, de hamarosan megtalálták azt a jellegzetes hangot, amellyel éppúgy kitűnhettek a térség rezesbandái közül, mint úgy általában a világzene fogalmából.

Wolfgang Muthspiel Trio
2015. szeptember 12. 20:00
https://www.mupa.hu/program/wolfgang-muthspiel-trio-2015-09-12_20-00-fesztivalszinhaz
A Musicians Magazine által a világ tíz legjobb gitárosa közé sorolt, Hans Koller-díjas Muthspiel egyik legizgalmasabb és világszerte telt házas koncerteket adó projektje a Larry Grenadier bőgőssel és hol Blade-del, hol Jeff Ballarddal kerek triója.

WüdaraMusi
2015. szeptember 13. 16:00
https://www.mupa.hu/program/wudaramusi-2015-09-13_16-00-ludwig-terasz
A zenekar tagjai az osztrák világzenei színtér több zenekarában is szerepelnek, nevük ezért hamar ismertté vált. Tavaly sikerrel léptek fel olyan rangos helyi fesztiválokon, mint a Woodstock der Blasmusik és a Spielberg Musikfestival.

Madame Baheux
2015. szeptember 13. 18:00
https://www.mupa.hu/program/madame-baheux-2015-09-13_18-00-ludwig-terasz
2014-ben ez a bécsi női együttes nyerte el az Ausztriai Világzenei Nagydíjat, de már korábban is felsőfokon áradozott róla a sajtó. A tagok közül hárman a Balkánról keveredtek Ausztriába: a brácsás Jelena Popržan Szerbiából, a gitáros Ljubinka Jokić Boszniából, a dobos Maria Petrova pedig Bulgáriából, csak a bőgős Lina Neuner és állandó vendégük, a csellista DeeLinde „echte” osztrák.

Madame Baheux - Fotó: Igor Ripak

Madame Baheux – Fotó: Igor Ripak

Budapesti Fesztiválzenekar
2015. szeptember 13. 19:45
https://www.mupa.hu/program/budapesti-fesztivalzenekar-2015-09-13_19-45-bbnh
Lásd: szeptember 11-ei program.

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt: Kokoschka babája
2015. szeptember 13. 20:00
https://www.mupa.hu/program/gergye-krisztian-tarsulata-es-gloria-benedikt-kokoschka-babaja-2015-09-13_20-00-fesztivalszinhaz
https://www.facebook.com/events/837512749657993/
A táncelőadás Alfonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét.

Kokoschka babája - Fotó: Kővágó-Nagy Imre

Kokoschka babája – Fotó: Kővágó-Nagy Imre

Thomas Bernhard-szövegáriák
2015. szeptember 14. 19:00
https://www.mupa.hu/program/thomas-bernhard-szovegariak-2015-09-14_19-00-fesztivalszinhaz
A Literárium e nagy szkeptikus világirodalmi rangú életművének megidézésével, e rendíthetetlenül pesszimista osztrák író emblematikus alakjának és egyedülálló írásművészetének megelevenítésével gazdagítja a fesztivál műsorát. Közreműködnek: Lázár Kati, Pogány Judit, Bezerédi Zoltán, Gazsó György, Haumann Péter és Máté Gábor színművészek.

Thomas Bernhard

Thomas Bernhard

Budapesti Fesztiválzenekar kortárs est / Ensemble PHACE
2015. szeptember 16.
https://www.mupa.hu/program/a-budapesti-fesztivalzenekar-barokk-egyuttese-2015-09-16_19-45-fesztivalszinhaz
A BFZ kortárs estjén a közönség egy különlegesen innovatív osztrák együttes, a PHACE muzsikusaival találkozhatnak, akik bátran és szívesen hoznak létre estéről estére valami szokatlant és újat, akár a zene határain túl is.

Olga Neuwirth - Fotó: Priska Ketterer

Olga Neuwirth – Fotó: Priska Ketterer

A Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese
2015. szeptember 16. 19:45
https://www.mupa.hu/program/a-budapesti-fesztivalzenekar-barokk-egyuttese-2015-09-16_19-45-fesztivalszinhaz
Ünnepélyes, lenyűgöző, mozgalmas és szabadsággal teli. Ez mind igaz a barokk muzsikára, amelyet a Fesztiválzenekar évadról évadra igyekszik megmutatni a régizene szerelmeseinek. Ezúttal az osztrák barokk finomságaié a színpad.

Forrás: Müpa