Az éjszaka, amikor minden életre kel – Több mint 2000 program vár a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte több mint 360 intézmény csaknem 2000 programot kínál az idei, június 20-ára meghirdetett Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül fókuszba. A látogatók ezen az éjszakán nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes programját a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhetik el. A budapesti programok a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámában is olvashatók.

Muzej_datum_2015

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy egyes intézmények a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötik a belépést.

Budapesten a karszalaggal rendelkezők a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon, 18.00-02.30 óra között közlekedő BKK Múzeumbuszokat is. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a rendezvény együttműködő partnere, a BKV jegypénztáraiban. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, Szegedre, Nagykanizsára, Győrbe, Egerbe, Székesfehérvárra, valamint Miskolcra azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2015. június 20-án estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon.

090620_1974

Az „EVENT@HAND MUZEJ” mobil alkalmazás az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztése, amely idén is elérhető lesz az események és a helyszínek látogatói számára. Az ingyenes alkalmazást a támogatott szoftverboltok kínálatából (App Store, Google Play) lehet letölteni, használatához azonban már nincs szükség internet elérésre. A résztvevő intézmények és események anyagai mellett a kiemelt települések interaktív térképei és a helyi közlekedési információk is segítik az eligazodást, a „Kedvencek” listával és az „Emlékeztető” szolgáltatás használatával pedig előre fel lehet készülni a hosszúra nyúló éjszakára.

A szervezők ebben az évben is több százezer látogatót várnak a Múzeumok Éjszakáján. Az elmúlt évben országosan csaknem 400.000-en voltak kíváncsiak rendezvénysorozatra, és a látogatók mintegy fele a vidéki helyszíneket választotta.

Ezen az éjszakán a múzeumok más arcukat mutatják, mint az év többi napján, és valódi közösségi térré válva hagyományos múzeumi funkcióik különleges, a bemutatás újabb lehetőségeit kihasználó programokkal egészülnek ki. A közgyűjteményi terület stratégiájának alapelve, miszerint a múzeumoknak valódi közösségteremtő, közösségépítő funkciót kell ellátniuk – itt a gyakorlatban nyer megerősítést.

090620_1983

Az idén először kiemelt tematikához is kapcsolhatták programjaikat az intézmények, így csaknem félszáz, erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül választhatunk ezen az éjszakán. Az „Élő Erdély” téma lehetőséget ad az intézményeknek, hogy újabb kapcsolódási pontot találjanak egymással és a téma iránt érdeklődő közönséggel. Erdélyt állítja középpontba például a Magyar Nemzeti Galériában augusztus végéig látható, Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás, a Néprajzi Múzeum A székely kaputól a törülközőig című tárlata vagy a Bajor Gizi Színészmúzeum Kolozsvár Anno című programcsokra is.

2015-ben a Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne az elmúlt év végén nemzeti emlékhellyé váló Eger városa és a Dobó István Vármúzeum. Az Eger, a Nemzet csillaga. Egy éjszaka, amelyen megelevenedik a múlt, és elkezdődik a jövő… nevű programsorozat részeként a látogatók betekintést nyerhetnek Eger és Magyarország ezeréves történelmébe. A vár mellett Eger más múzeumai és kulturális helyszínei is izgalmas programokat kínálnak: tudományos, ismeretterjesztő és múzeumpedagógiai programokon népszerűsítik kutatási eredményeiket, bepillantást engednek múzeumi műhelytitkaikba, megmutatják legféltettebb kincseiket. Katonai hagyományőrzők fegyverbemutatókkal, életképekkel teszik kézzelfoghatóvá az elmúlt évszázadok hétköznapjait, a zenei, táncos produkciókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kulturális, összművészeti bemutatókkal pedig izgalmas történelmi forgataggá változik a város ezen az éjszakán. (Részt vevő intézmények: • Dobó István Vármúzeum • Valide Szultána Fürdőrom • Gárdonyi Géza Emlékház • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár • Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum • Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony • Főegyházmegyei Könyvtár.)

Az EMMI, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turizmus Zrt alkotói pályázatokat hirdetett „TE IS…?” címmel a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A Te is eljönnél? Te is így láttad? Te is megvennéd? címmel kétmillió forintos összdíjazású fotó-, videó- és termékfejlesztési pályázatokon várják a művészek, valamint a kulturális intézmények és a rendezvény kedvelőinek pályaműveit.

DSC_9227

Bővebb információ, pályázati kiírás a http://www.kormany.hu/download/9/bb/50000/M%C3%BAz%C3%89j2015_p%C3%A1ly%C3%A1zat.pdf#!DocumentBrowse oldalon található.

A Múzeumok Éjszakája fővédnöke Balog Zoltán miniszter. A rendezvény kiemelt támogatója az E.ON Hungária Zrt., aminek köszönhetően a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkja különleges attrakcióval csábít: az Elvarázsolt Kastély különleges fényfestést kap ezen az éjszakán.

A rendezvénysorozat médiapartnere az MTVA, és a programok népszerűsítésében szakmai partnerként a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik: a Múzeumok Éjszakájára eső hosszú hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő turistákat a www.itthon.hu honlapon.

muzej_70x70mm (1)

Forrás: Preport PR
,