Élj tisztán! – Drogellenes Világnapi koncert a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2015. június 26-án neves hazai sztárok, valamint Ron Carter kétszeres Grammy-díjas jazzbőgős és zenekara ad koncertet a kábítószer ellenes világnap alkalmából a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Beszélj és beszéltess! címmel beszélgetéseket is szerveznek a témában, melynek kiemelt médiapartnere, közvetítője és támogatója az MTVA. A szervezők célja a társadalmi összefogásra és a felelős gondolkodásra való figyelemfelhívás, amellyel minél szélesebb kört kívánnak megszólítani. 

238_drogellenes_mti

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy felhívják a társadalom figyelmét a drogfogyasztás veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Bán Teodóra ügyvezető igazgató kezdeményezésére az általa irányított két fővárosi fenntartású intézmény, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a nemzetközi példát alapul véve hazai hírességek és sportolók közreműködésével egy olyan társadalmi összefogást kíván elindítani, melynek célja a droghasználat visszaszorítása és a prevenció népszerűsítése Magyarországon.

Az Élj tisztán! elnevezésű program az MTVA támogatásával és csatornáin keresztül szólaltat meg szakmai partnereket és ismert személyeket a ma már több generációt érintő témával kapcsolatban. A szervezők a nagy nyilvánosságra számító egész napos rendezvény résztvevőivel és az esti gálakoncert fellépőivel együtt kívánnak demonstrálni az alábbi szlogen mentén: „Hogyan építsd fel és éld meg tisztán az életed? Te dönts, és ne a drog!” Szóra kívánják bírni a társadalom különböző rétegeit, a szakterületek képviselőit, akikkel nyíltan beszélnek korunk égető problémájáról.

A World Drug Campaign – Drogellenes Nemzetközi Világnap alkalmából 2015. június 26-án este 20 órától a Margitszigeti Nagyszínpadon egyedülálló gálakoncert kerül megrendezésre, melynek keretében neves hazai előadók saját, valamint karrierjük csúcsán drogfüggőségben elhunyt ismert zenészek dalait adják elő. Fellépnek: Margaret Island, Radics Gigi, Boggie, Oláh Gergő, Kocsis Tibor, Heincz Gábor Biga, ByeAlex, Pankastic!, Group’n’Swing, valamint az est sztárvendége, a Grammy-díjas jazzbőgős, Ron Carter és quartetje.

Ron Carter nagyjából azt jelenti a jazzbőgőzésben, mint a Mercedes-Benz az autógyártásban: ő az egyik legkiválóbb, legnagyobb múlttal rendelkező jazz zenész a ma is aktívak közül. A jazzbőgő királya nem csak Miles Davis, Joe Henderson vagy Herbie Hancock bőgőse, de szinte példa nélküli módon több mint 2000 lemezfelvételével közel az egész jazztörténelemé. Ez nagyjából azt jelenti, hogy nagyon kutatni kellene az elmúlt 50 év azon jazztörténeti jelentőségű lemezeit, melyeken esetleg nem Ron Carter adja a basszust. Emellett elismert zeneszerző, kétszeres Grammy-díjas, átcsábítása Európába már önmagában is szenzáció.

Az Élj tisztán! üzenete, melynek jegyében neves sportolók és művészek szólalnak meg: „Ígéretes tehetségek is vesztettek a droggal szemben. Neked nem kell, harcolj ellene!”

Az esemény széleskörű együttműködésnek köszönhetően valósul meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár) és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pártolásával. A rendezvény szakmai hátterét a Magyar Prevenciós Alapítvány biztosítja, Dr. Zacher Gábor toxikológus, a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya (Botka Katalin rendőrszázados) valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (Dr. Hatala József elnök) támogatásával.

A rendezvény kiemelt média partnere az MTVA, az egész napos eseményt a Petőfi és Kossuth Rádió tudósítja, az esti koncerten fellépőkkel a Petőfi TV és MR2 Petőfi rádió készít interjút.

Az esti gálakoncertre 500 Ft-os regisztrációs jegyek válthatók.

Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu

Csatlakozás az eseményhez a FB-on: https://www.facebook.com/events/865931506776218/

Forrás: Szabad Tér Színház