Szélesre tárt kapukkal várja a Pesti Magyar Színház a következő évadot

Szerző: Varga Bótos Anna

A június különös hónap. Nemcsak a várva várt nyár kezdetét jelenti, hanem a nagy zárások és a nagy nyitások hónapja is. Még néhány óra, és vége a tanévnek, a gyerekek ujjonghatnak, mert nincs tovább, jöhet a vakáció és teret engedhetnek a „szabad mellű örömöknek”. A tanárok is fellélegezhetnek. De az oktatási intézményeken kívül zárnak a színházak, koncerttermek, kulturális intézmények, sőt még a politikai élet színterei is, s ez jó alkalom az összegzésre, a teljesítmények értékelésére, új tervek, célok, stratégiák megfogalmazására. A zárással tehát valami új is elkezdődik, megnyílnak az „Élet hős harcainak” küzdő színterei, hiszen az új iskolaévre vagy színházi évadra való felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni, a pihenés, a feltöltődés, erőgyűjtés mellett már ilyenkor mindenki a következő nagy nyitásra, szezonra, tanévre, színházi évadra, a tevékeny és pezsgő őszre koncentrál.

Benkő Nóra színművész, a Pesti Magyar Színiakadémia igazgatója, Zalán János direktor, Kéri Kitty színművész, rendező, Deres Péter dramaturg - Fotó: Zsigmond László (forrás: Pesti Magyar Színház)

Benkő Nóra színművész, a Pesti Magyar Színiakadémia igazgatója, Zalán János direktor, Kéri Kitty színművész, rendező, Deres Péter dramaturg – Fotó: Zsigmond László (forrás: Pesti Magyar Színház)

A Pesti Magyar Színház rendkívül gazdag, sikeres és aktív félévet zárt, s olyan pozitív változásokat ért el, hogy elmondhatja magáról, ismét a hazai és nemzetközi kulturális élet fontos szereplőjévé vált – tudtuk meg az új menedzsment első félévét értékelő és a következő évadot beharangozó június 9-i sajtótájékoztatón.

Zalán János, az intézmény igazgatója, mielőtt rátért volna a 2015/16-os évad főbb sarokpontjainak ismertetésére, a színház évadzáró társulati üléséről ejtett néhány szót, méltatva az előző évad eredményeit, amikor is 10 bemutatóval örvendeztették meg a nagyközönséget a 20 repertoáron tartott produkció mellett. A színház 207 saját előadást tartott, emellett 46 vendégrendezvénynek volt a házigazdája és 2 fesztiváli meghívásnak is eleget tett. Jubiláló előadásokat is ünnepelhettek, így az Andersen című zenés játékot a 125. előadással, a Rumini című mesejátékot pedig a 100. előadással. A színpadi produkciók mellett a drámapedagógiai programok is nagy népszerűségnek örvendenek, amelyeknek célja a színház és a fiatalok közötti kapcsolatteremtés elősegítése. 144 foglalkozásra került sor a legutóbbi évadban. Kiosztották a szakmai díjakat is. Pavletits Béla színművész elnyerte a Farkas-Ratkó vándorgyűrűt, az évad legjobb női főszereplőjének járó Főnix-díjat Holecskó Orsolya, a legjobb férfi főszereplőnek járót Horváth Illés, a különdíjat pedig Roskó János öltöztető kapta. Az Iglódi István-emlékgyűrű tulajdonosa Soltész Bözse lett.

Zalán János direktor - Fotó: Zsigmond

Zalán János direktor – Fotó: Zsigmond László (forrás: Pesti Magyar Színház)

Az évad két kirobbanó sikere volt Nick Dear Frankenstein című drámája és Astrid Lindgren Harisnyás Pippi című gyerekeknek szóló musicalje.

A következő évadra a színház eltökélt szándéka, hogy kapuit mind szélesebbre tárja a nagyközönség előtt, hogy estéről estére színvonalas, igényes előadásokkal megtöltse a 650 fős nézőteret. Teret kívánnak nyitni a társművészeteknek is, zenei különlegességekkel, kortárs művészek, fiatal tehetségek meghívásával kedveskednek majd a közönségnek, és közönségtalálkozókra is sor kerül.

A műsorterv szerint hat nagyszínpadi és három stúdiószínpadi bemutatót terveznek. Mindemellett műsoron tartanak 15 eddigi produkciót is. Az első két premier október 2-án Arnold Wesker: A konyha című színműve Lengyel Ferenc rendezésében, illetve október 16-án Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté című komédiája lesz, amelyet Kéri Kitty visz színre. Koprodukciós partnerek segítségével nagyszabású szuperprodukciók megvalósítására is vállalkoznak olyan színvonalas zenés darabok színre vitelével, mint a Muzsika hangja Eperjes Károly rendezésében, valamint a Sugar – Van aki forrón szereti Méhes László irányításával. Látható lesz még Az öltöztető és az Érettségi című darab is. A Sinkovits Imre Színpadon Jean-Claude Carriere Napló, Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este, Eugene O’Neill Utazás az éjszakába című művét mutatják be. Ezenkívül még számos produkció egyeztetés alatt van a közreműködő és koprodukciós partnerekkel.

Két új sorozattal, a Tematikus hétfők programsorozattal színesíti a színház művészeti palettáját: Illúzió címmel Bereczki Zoltán koncertsorozatot, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes pedig tánchétfőket tart majd. A zene és tánc mellett a képzőművészet és az irodalom továbbra is teret kap a folytatódó Kortárs Művészeti Szalon keretében. A stratégiai partnerek közül látható lesz az Európa-bajnok ír sztepptáncosokat felvonultató Coincidance, a Bánfalvy Stúdió jóvoltából pedig a Grease című sikerprodukció, ugyanis országos turnéjának budapesti játszóhelye a Pesti Magyar Színház lesz. A színház a PS Produkcióval is nagyszabású közös bemutatókra készül. A gyerekeknek külön csemegének ígérkezik a Dvorák & Patka Színház fellépése.

A Pesti Magyar Színház a tehetséggondozásban is jeleskedik. 2016-ban 50. jubileumát ünnepli a színházon belül működő Pesti Magyar Színiakadémia, amely a tehetséggondozás központja. Benkő Nóra, a színiakadémia igazgatója kiemelte, hogy az intézmény célja, magas szinten tanítani a színinövendékeket. Az évek során sok híres művész került ki a tanintézmény falai közül.

A Pesti Magyar Színház a múlt megőrzését is feladatának tekinti, s mint az egykori Nemzeti Színház jogutódja igyekszik kivenni részét a színház történetének a kutatásából. Jelentős szakmai szerepvállalását jól példázza, hogy szeptemberben házigazdája lesz a II. Országos Színházi Marketing Konferenciának. A színház jelentős segítő tevékenységet is folytat, s stratégiai megállapodásai megkötésénél is szem előtt tartja a nehéz sorsúak megsegítését, kulturálódásuk megkönnyítését, az ifjúság kulturális fejlődésének elősegítését. Jelentős nemzetközi kapcsolatokat tart fenn. Idén áprilisban csatlakozott az Európai Színházi Konvencióhoz, amely 26 országból 45 tagot számlál, s ezzel Európa legfontosabb színházművészeti együttműködési hálózata, tagjainak platformot biztosítva szakmai találkozókon, innovatív színházi projektekben, közös pályázatokon való részvételre, szerteágazó együttműködésre.

A sajtó képviselői ízelítőt is kaphattak a következő évad gazdag programjából: Gyulai Júlia koreográfus rövid bemutatójával a Coincidance virtuóz sztepptechnikáját s ritmusvilágát villantotta fel néhány pillanatra, Kéri Kitty a Chioggiai csetepaté rendezésének kulisszatitkaiba engedett bepillantást a szerző boldogságról vallott nézetein keresztül, Deres Péter dramaturg pedig A konyha című darab kapcsán az emberi viselkedés alaptermészetéről, a reális látványvilág mögött rejlő tartalmakról, a színmű alapgondolatairól fejtette ki nézeteit.

Mindebből jól látható, hogy valóban szélesre tárta az együttműködés kapuit a Pesti Magyar Színház. Az együttműködés és a programok sokfélesége és magas színvonala, a tevékenység sokoldalúsága és komplexitása nemcsak, hogy lehetővé teszi a további kibontakozást, hanem a garanciája is a jövő évad sikereinek, annak, hogy a színház elérje mind a szakma, mind pedig a nagyközönség tetszését, megbecsülését és megelégedését.