Dedikálás: László Ágnes – ÉRTÉKTEREMTŐK 2015

László Ágnes Szigeti Lászlóval és Solymosi Frigyessel együtt dedikálja új könyvét június 6-án, szombaton délután 4 órakor a Vörösmarty téren.

László Ágnes

László Ágnes

László Ágnes: ÉRTÉKTEREMTŐK 2015Marosi Ernő, Perényi Miklós, Pogány Judit, Sajdik Ferenc, Solymosi Frigyes, Szigeti László, Vekerdy Tamás és posztumusz Hovanyecz László

Valamennyien neves, elismert, alkotó egyéniségek, akikről egyenként is érdemes könyvet írni. Van már ilyen. Lesz még ilyen. A találkozásokkor sok mindenről beszélgettem velük, és így születtek meg a portréinterjúk, amelyekből nem hiányoznak az aktuális gondolataik, érzelmeik, hitvallásuk, pályaívük és tanulságoktól sem mentes életrajzi történeteik. Ők nyolcan kapták meg 2014-ben a Hazám-díjat értékőrző és értékteremtő életművük elismeréseként.

Sok érdekes részletet lehetne a beszélgetésekből kiemelni, de bízom benne, hogy az interjúk címei, melyek beszélgetőtársaim egy-egy mondatát idézik fel, így is a könyv elolvasására ösztönöznek.

Marosi Ernő, Széchenyi-díjas művészettörténész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja: „Az ember azt gondolná, hogy a középkor úgysem érdekel senkit, ezért aztán a tökéletes szabadság terepe lehet.”

Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas és Prima Primissima-díjas gordonkaművész:„A zene keretein belül alakult minden fontos dolog az életemben.”

Pogány Judit, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja: „Szeretem, hogy szélsőséges volt az életem.”

Sajdik Ferenc, Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas grafikus, karikaturista: „Egyszer olyan világot szeretnék lerajzolni, amely szeretném, ha lenne.”

Solymosi Frigyes, Széchenyi-díjas kémikus, fiziko-kémikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja: „A fő célom a tudománypolitika demokratizálódása, modernizálása volt.”

Szigeti László, újságíró, szerkesztő, könyvkiadó: „Szép dolog az, amit művel?”

Vekerdy Tamás, pszichológus, író, pedagógus, újságíró: „Úgy kell tanítani, hogy örömöt szerezzünk vele és a gyerekek jól érezzék magukat.”

Marosi Ernőhöz, Perényi Miklóshoz, Pogány Judithoz, Sajdik Ferenchez, Solymosi Frigyeshez, Vekerdy Tamáshoz kapcsolódva, olyan személyes, eddig sehol máshol nem olvasható történetek, eszmefuttatások, vallomások is szerepelnek a könyvben, amelyek még teljesebben rajzolják meg az ő portréjukat.
Szigeti Lászlóval, a Kalligram Könyvkiadó igazgatójával Lacza Tihamér beszélgetett, és ez az interjú a szlovákiai magyar OPUS folyóirat 2009/3. számában jelent meg.

Értékteremtk borító 3.indd

Forrás: Kossuth Kiadó