Húszezres látogatószámmal zárult a Faust225 Fesztivál

Elkészült a mérleg az Opera május 17-én indult Faust225 Fesztiváljáról. Az adatok alapján több mint 20.000 fizető néző látta a tematikus fesztivál 17 előadását a 17 napon.

A bűvös vadász - Fotó: Nagy Attila

A bűvös vadász – Fotó: Nagy Attila

A grandiózus sorozat minden előadása teltházas közönséget vonzott. A programban összesen öt különböző operaprodukció és egy gálaest szerepelt. A két premier egyikét, Gounod Faustját nemzetközi alkotógárda vitte színre, rendezője Michał Znaniecki, karmestere Maurizio Benini volt. Busoni Doktor Faust című operáját magyarországi bemutatóként láthatta a közönség Szabó Máté rendezésében, az előadást Vajda Gergely dirigálta. A Fesztivál záróeseményeként megrendezett zenekari esten játszott Schumann-kompozíció, a Jelenetek Goethe Faustjából című mű koncertváltozata ugyancsak magyarországi premierként került a kínálatba, külföldi és magyar énekesekkel, Michael Schønwandt vezényletével.

A kéjenc újta - Fotó: Rákossy Péter

A kéjenc útja – Fotó: Rákossy Péter

A Fesztiválon újra műsoron volt Boito Mefistofele című műve, amely évek óta a repertoár része, rendezője Kovalik Balázs, karmestere pedig ezúttal Paolo Carignani volt. Az évad bemutatói közül új, külföldi főszereplővel, és új karmesterrel, Héja Domonkossal tűzték ki Stravinsky operáját, A kéjenc útját, amit Anger Ferenc állított színpadra. Szintén az Opera friss produkciója Weber A bűvös vadász című alkotása. A Zsótér-rendezés immár az Operában, új magyar címszereplővel tért vissza a programba, dirigense Halász Péter volt.

Doktor Faust - Fotó: Rákossy Péter

Doktor Faust – Fotó: Rákossy Péter

A Faust225 Fesztivál bónuszprogramjaként a világhírű Juan Diego Flórez, az Operában adott zenekari áriaestjén, Christopher Franklin vezényletével, pályafutása során első alkalommal énekelte el Gounod Faust-áriáját.

Florez Franklin - Fotó: Nagy Attila

Florez Franklin – Fotó: Nagy Attila

Az Opera következő szezonjának, a Shakespeare-évadnak a végén a Májusünnep fókusza az angol drámaíró műveinek összművészeti adaptációira kerül, a dalszínház pedig emeli a tétet: 17 különböző programot sorakoztat fel, magyarországi operapremiertől balettelőadásokon át színmű-paródiáig, koncertekig és sztárgálaestig válogathat a közönség. A fesztivál új helyszínekre is kiterjed, egyebek mellett az Erkel Színházban, az Operaház Szfinx-teraszán és a Müpa Fesztiválszínházában is lesznek előadások. A nagyszabású programsorozathoz kapcsolódtak magyar társ- művészegyüttesek, az eseménysorozatra a világhírű walesi bariton, Bryn Terfel áriaestje teszi fel a koronát.

Forrás: Magyar Állami Operaház