Elindult útjára Miskolcon a versvillamos

Versvillamos rója útját szerda délutántól Miskolcon, a Tátra típusú különleges hangulatú szerelvény a hamarosan kezdődő 86. Ünnepi Könyvhétre, és a szintén júniusban közönséget váró, tizenötödik alkalommal megrendezendő Bartók+ operafesztiválra hívja fel a miskolciak, és a jeles eseményekre a városba érkezők figyelmét.

Feldíszített versvillamos közlekedik Miskolcon - MTI fotó: Vajda János

Feldíszített versvillamos közlekedik Miskolcon – MTI fotó: Vajda János

Miskolcon a júniust meghatározza két nagy hagyományú és nagyszabású kulturális rendezvény, a könyvhét és az operafesztivál, mindkét rendezvény közös jellemzője, hogy az utcán járókat – és ez évben a villamoson utazókat – is megszólítja – mondta Kiss Gábor, a borsodi megyeszékhely alpolgármestere sajtótájékoztatón, szerdán.

A versvillamoson „napi gondolatmadár, versvirágok, olvasósarkok várják az utasokat, hiszen az a nem titkolt célja, hogy emlékeztessen mindenkit az olvasás örömére – mondta, hozzátéve: két megálló között is található olyan gondolat, hangulat akár egy-egy rövid idézetben is, ami sokáig elkíséri az utast, az olvasót.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint az Operafesztivál Nonprofit Kft. együttműködésében útnak indult villamos egészen az operafesztivál végéig, június 21-ig közlekedik Miskolcon, az 1-es vonalon.

A sajtótájékoztatón Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta: sok különlegességgel készülnek a 86. Ünnepi Könyvhétre, amely „visszatér otthonukba, az Erzsébet térre, ott állnak majd a könyvsátrak, és zajlanak a programok június 3-tól”.

Ide érkezik meg a miskolci általános iskolások közreműködésével kifestett óriáskönyv, ekkor nyitják majd ki a miskolci legendát feldolgozó különleges kötetet közösen az alkotók és a rendezvényt megnyitó vendégek. A könyv a könyvhét idején a Könyvtéren, azután pedig a diósgyőri várban látható, lapozható.

A rendezvénysorozatot a hagyományokhoz híven a díszvendég, idén Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő nyitja meg.

A miskolci városi könyvtár könyvadománnyal támogatja a Kárpátalján, nehéz körülmények között élő magyarokat – ehhez a felajánláshoz a téren bárki csatlakozhat: a Magyar Vöröskereszt segítségével könyvet és pénzadományt gyűjtenek, amelyet a segélyszervezet juttat el a beregszászi járásba.

Idén a Herman Ottó Múzeum nemcsak kiadványokkal, hanem rendezvényekkel is megjelenik a könyvhéten, a múzeum papszeri kiállító-épületében és annak udvarán négy napon át várják a közönséget a múzeumi könyvek, szabadtéri olvasókerttel, könyvbemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal.

A könyvhét szorosan kötődik Miskolchoz, a sajátos könyvfesztivál megtartását a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1927-ben, az akkor június 5-re eső pünkösd vasárnapján Miskolcon tartott évi közgyűlésén.

Forrás: MTI