Öt Templom Fesztivál – nemzetközi siker

Nagy örömmel és büszkeséggel adjuk hírül, hogy a győri Öt Templom Fesztivál több száz európai pályázó közül elnyerte az „Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért” vagyis az EFFE nemzetközi zsűriének elismerését, és a következő két évben használhatja kiadványain az ezt jelző logót, valamint részese lehet annak az európai hálózatnak, ami ennek kommunikációjáról gondoskodik, s ami által még elérhetőbbek, megismerhetőbbek leszünk. Az elismerés odaítélésének szempontjai között szerepelt a művészi elkötelezettség, a helyi közösségekre gyakorolt pozitív hatás és a fesztivál nemzetközi jelenléte, európai üzenete is.

Köszönjük az EFFE-nek, köszönjük Győrnek, köszönjük a közönségnek, köszönjük az elmúlt tíz év csodálatos fellépőinek és közreműködőinek és végül de nem utolsó sorban a házigazda gyülekezeteknek és a stábnak, akik tizedik éve együtt dolgoznak azon, hogy ez a fesztivál mindig ugyanolyan kiemelkedő színvonalú, és évről évre ismertebb legyen!

Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál. Öt különböző felekezet temploma, melyek együtt váltak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Példájaként annak, hogy Magyarország, ezer éve itt, Európa közepén elfogadó, toleráns nemzet, ahol jó szomszédként, szimbiózisban él évszázadok óta egyetlen utcában öt európai vallás egy-egy gyülekezete.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Karzat Színház Nonprofit Kft. szervezésében, idén május 7-11. között már tizedik alkalommal várta vendégeit különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendékhangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal az Öt Templom Fesztivál.

Fellépőnk volt klezmer műsorával a Budapest Bár, szakrális térhez igazodó koncertjével  a Kiscsillag zenekar, holokauszt emlékestjével Bíró Eszter énekesnő, lemezbemutató koncertjével Lovász Irén triója, Fassang László orgonaművész és a berlini Knoblauch Klezmer Band. A Magyar Egyházzene Társaság itt tartotta ez évi kongresszusát, az egyházi szertartásokon egyházzenét tanuló egyetemi hallgatók adtak zenei szolgálatot. A gyerekeket a szlovén Matija Solce szórakoztatta zenés bábelőadásaival.

A 2015-ös rendezvény minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott Győr-Újváros templomaiban és a városrész közelmúltban megújult közterein.

www.ottemplom.hu
https://www.facebook.com/OT-TEMPLOM-FESZTIVAL

ot templomeurope for festivals

Forrás: Öt Templom Fesztivál