Pazar programokkal ünnepel a pécsi régészet – Régészet Napja 2015

Kiemelkedően sikeresnek bizonyult tavalyi a Magyar Régész Szövetség kezdeményezése, ezért a szervezet 2015-ben is meghirdeti a Régészet Napját. Az országos programsorozathoz a Janus Pannonius Múzeum (JPM) is csatlakozik, 2015. május 29-30-án valamennyi korosztály számára érdekes, színvonalas elfoglaltságot kínálva.

A program fő célja ebben az évben is a régészet, mint tudomány bemutatása, a régészeti kutatások friss eredményeinek népszerűsítése és eljuttatása minél szélesebb nagyközönséghez, valamint a régészeti lelőhelyek védelmének népszerűsítése.

Az eseménysor nyitányaként május 29-én 10.00 órától a Reneszánsz Kőtárban Gardánfalviné Kovács Magdolna restaurátor, múzeumpedagógus tart foglalkozást (Pécs, Káptalan u. 4.), amelynek segítségével a régészet titkait ismerhetjük meg, így a lelőhely- és leletfelderítést, s a rekonstrukcióig tartó folyamatot. Szintén május 29-én 16.00 órától 17.30-ig érdekes, izgalmas témákat boncolgatnak a JPM régész szakemberei. Hallhatunk többek között a Baranya megyei római kori vidéki települések kutatásáról, Pécs történeti belvárosában 2008-2014. időszakban végzett régészeti feltárások eredményeiről, valamint „sétálhatunk” egyet virtuálisan az ókori Sopianae városában.

Másnap, május 30-án 10.00 órakor Gábor Olivér régész (JPM) vezetésével megtekinthetjük a Cella Septichorát – a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-vel való együttműködés keretében. De aki inkább a szabadba vágyik, az felfedezhet régészeti emlékeket is, így a Jakabhegy őskori sáncait és a halomsírmezőt, valamint a hegy tetején 1225-ben épült kolostor maradványait. A PTE BTK TTI Régészeti Tanszék és a JPM közös szervezésű túra 8.00 órakor indul Égervölgyi tó mellől.

A Régészet Napja programjai ingyenesek.

PLAKAT_JPM_PECS (1)

Forrás: Janus Pannonius Múzeum