Megnyílt az Egri Road Beatles Múzeum!

2015. május 15-én Bródy János Kossuth-díjas énekes, zeneszerző nyitotta meg az ország első, a világ negyedik Beatles tárlatát Egerben a Hotel Koronában. Az Egri Road Beatles Múzeumot megrohamozták a rajongók: fantasztikus hangulatban telt a gyűjtemény első napja.

DSC_1409

Bródy János a megnyitón elmondta, a The Beatles jelentőségét nem lehet túlértékelni, hiszen nemcsak számtalan fantasztikus zenét, de egy igazi kommunikációs forradalmat is köszönhet a zenekarnak az utókor: a gombafejűek voltak az elsők, akik nem fellépéseikkel, hanem máig megunhatatlan stúdió felvételeikkel alkottak maradandót.

DSC_1286

A megnyitót megelőzően a tulajdonosok, Bányainé Micski Marianna, Molnár Gábor és Peterdi Gábor a sajtótájékoztatón a nemcsak egri, de országos és nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődésre számító múzeum születésének viszontagságos történetéről meséltek, Molnár Gábor és Peterdi Gábor gyűjtők több évnyi sikertelen próbálkozás után találtak ideális helyszínre a Hotel Koronában.

DSC_1426

Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője, a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie – most ezek találtak végre méltó otthonra. Mivel a három szinten elhelyezkedő múzeum sem elég nagy a teljes gyűjtemény bemutatásához, a tulajdonosok biztosították az egybegyűlteket, hogy a kiállítás anyaga időről időre meg fog újulni.

DSC_1440

A múzeum első napja fantasztikusan sikerült, a sajtó képviselői és a meghívott vendégek – akik között számos közszereplő is volt – után negyed öttől a nagyközönség hat turnusban nézhette végig az interaktív kiállítást, ahol akár gitározhatnak is a látogatók. Czutor Zoltánt, a Belmondo frontemberét nem is kellett sokat biztatni a muzsikálásra, hamarosan a résztvevők együtt énekelték a Beatles legnagyobb slágereit. Hasonlóan remek volt a hangulat a Dobó téren is, ahol este nyolctól a múzeum házi zenekara, a The BlackBirds adott nagyszabású koncertet.

DSC_1494

Fotók: Korsós Viktor
Forrás: Birdie Communications
,