Megrendezik az első Kanizsai Pünkösdölőt

A pünkösdi ünnepkör hagyományait, a régi népszokásokat elevenítik fel május 24-én Nagykanizsán: az első Kanizsai Pünkösdölőt a belvárosban, több helyszínen rendezik meg.

A néptáncosok, népdalkörök, hagyományőrző csoportok felvonulása pünkösd vasárnapján, a délutáni órákban indul el az Erzsébet térről. A dalos pünkösdi menet az Erzsébet téren, a Deák téren és a Széchenyi téren ad rövid műsort, a produkciók résztvevőit a város és az egyház vezetői fogadják és köszöntik – mondta el a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek.

Kovácsné Mikola Mária szólt arról is, hogy a pünkösdi hangulatot idéző, népi kulturális bemutatók sora a két szabadtéri színpadon folytatódik: fellépnek a Kanizsai Horvát Tamburások, a Zalagyöngye Táncegyüttes, az Árvácska Dalkör, a bajcsai Rezedák Hagyományőrző Dalkör, valamint a Kanizsa Táncegyüttes. A műsor zárásaként a szerb Boban Markovic Orkestar zenészei adnak koncertet.

A program kirakodóvásárral, kézműves játszóházzal, játékparkkal egészül ki és a látogatók kipróbálhatják a népi körhintázást is.

Az első Kanizsai Pünkösdölő májusfa-kitáncolással és utcabállal fejeződik be: a 18 méter magas lucfenyőt – a Zalaerdő Zrt. ajándékát – a hagyományokhoz híven május elsejére virradó éjszaka állították fel a művelődési ház melletti füves területen.

Forrás: MTI