Mi köze Shakespeare-nek Sarkadihoz?

Látszólag semmi és mégis nagyon sok. Vegyük csak sorba:

Mindkettőjük egy-egy művét feldolgozta a Duda Éva Társulat, a két előadásban hangsúlyos a szöveg, de kiemelt szerepe van az absztrakciónak, a mozgásnak.

Mindkettő örökérvényű témákat boncolgat, míg Sarkadi Simeonja a mai ember gondolataival, kétségeivel, hitével foglalkozik, addig LEAR az árulás és a kiszolgáltatottság helyzeteit járja körbe.

Mindkét előadás címszereplője markáns személyiség, hiszen a Simeonban Rétfalvi Tamás (Junior Prima díjas), a Radnóti Színház színésze látható, míg Lear király szerepét Duda Éva, a társulat vezetője alakítja.

Közös pont még, hogy mindkettő látható májusban, ám két különböző helyszínen.

A Duda Éva Társulat ezzel a két előadással búcsúzik Budapesten a nyár előtt, utána indul Veszprémbe, hogy A Tánc Fesztiválján zárja az évadot!

Duda Éva Társulat: Simeon - Fotó: Dömölky Dániel

Duda Éva Társulat: Simeon – Fotó: Dömölky Dániel

Simeon
– Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámája alapján –
Május 3. 20:00, Mu Színház

Mindannyian oszlopra állunk, s mindannyian hiszünk benne, hogy amit teszünk, az a jó irányba visz minket, hisz azért tesszük. Mégis ott a kétség. A Simeon e kétségek mélyére vezet, válaszok után kutatva, és megadva a lehetőséget, hogy mindannyian Simeonná váljunk egy kicsit.

Előadók: Rétfalvi Tamás m.v., Egyed Beáta, Csák Beatrix, Jenna Jalonen, Rusu Andor, Takács László

Rendező-koreográfus: Csuzi Márton

Jegyvásárlás: http://muszinhaz.jegy.hu/arrivalorder.php?eid=290948&aid=482&vid=57

Sarkadi Imre örököseinek az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

Duda Éva Társulat: Lear - Fotó: Dömölky Dániel

Duda Éva Társulat: Lear – Fotó: Dömölky Dániel

William Shakespeare Lear király című drámája nyomán
a Duda Éva Társulat és az Átrium Film-Színház bemutatja:
LEAR
Május 12. 19:00, Átrium Film-Színház

A darab egy egészen egyedi formanyelvű műfaji kísérlet, melynek alapja a mozgás, a fizikai színház, és felvételről hallhatunk részleteket legendás Lear király előadásokból. Több ez, mint egy táncelőadás, több mint egy rádiójáték, több mint egy film, egy múltat és jelent összekötő kapocs, mintegy időtlenné téve a művet. A darab története a hatalmi játszmák körül forog: hazugság, csalás, korrupció, árulás, kiszolgáltatottság, téboly.

Az előadásban részletek hallhatóak a Miskolci Nemzeti Színház 1981-es Lear király című darabjából, melyet Csiszár Imre rendezett.

Előadók: Duda Éva, Bora Gábor, Csuzi Márton, Gyöngy Zsuzsa, Góbi Rita, Jerger Balázs, Rusu Andor, Stetina Szonja, Takács László, Várnagy Kristóf

Koreográfus: Csuzi Márton

Rendező: Szőcs Artur

Jegyvásárlás: http://atriumfilmszinhaz.jegy.hu/auditwiev.php?eid=291902&aid=4417&vid=67

Támogatók: NKA, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, Átrium Film-Színház, 2015. Budapesti Tavaszi Fesztivál, Polgár Alapítvány, FÜGE, Movein Stúdió

Forrás: Duda Éva Társulat