Öt Templom Fesztivál – 2015. május 7-11. – Győr-Újváros

Ot templom

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből.

Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál. Öt különböző felekezet temploma, melyek együtt váltak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Példájaként annak, hogy Magyarország, ezer éve itt, Európa közepén elfogadó, toleráns nemzet, ahol jó szomszédként, szimbiózisban él évszázadok óta egyetlen utcában öt európai vallás egy-egy gyülekezete.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Karzat Színház Nonprofit Kft. szervezésében, idén már tizedik alkalommal várja vendégeit különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendékhangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal az Öt Templom Fesztivál.

A Budapest Bár klezmer műsora tavaly kifejezetten a fesztiválra készült, a hatalmas siker az oka ismételt fellépésüknek. A Kiscsillag zenekar különleges, a szakrális térhez igazodó műsorral készül. Fassang László orgonajátékát már rég hallhattuk Győrben – ezúttal a katolikus templom orgonáját szólaltatja meg nálunk. Bíró Eszter jazz énekesnő különleges emlékesttel készül a holokauszt győri mártírjainak emlékére. Lovász Irén triójával, lemezbemutató koncerttel érkezik hozzánk. A Magyar Egyházzene Társaság itt tartja ez évi kongresszusát, az egyházi szertartásokon egyházzenét tanuló egyetemi hallgatók adnak zenei szolgálatot. Közkívánatra jön Szlovéniából Matija Solce – zenés bábelőadásai a gyerekeknek is jó szórakozást nyújtanak.

A most alakuló Menház Színpad első öt előadása a fesztivál keretében látható, főszereplői Vári Éva, Haumann Péter, Kálloy Molnár Péter, Csákányi Eszter és Szacsvay László. A záróeseményen a fiatal berlini zenészekből álló Knoblauch Klezmer Band játszik.

Fő koncertprogram:
Május 7. 19.00 – Budapest Bár: Klezmer (zsinagóga)
Május 8. 18.00 – Schola Academica (Kossuth utcai katolikus templom)
20.00 – Kiscsillag akusztikus koncert, vendég: Németh Juci, Vedres Csaba, Császári Gergely
(Kossuth utcai református templom)
21.30 – Voces Duecento: Facciamo laude! – itáliai kegyes énekes a középkorból XXI. századi zenészekkel (görögkatolikus templom)
Május 9. 18.00 – Az improvizáció művészete – Fassang László orgonakoncertje
(Kossuth utcai katolikus templom)
20.00 – Bíró Eszter koncertje a holokauszt győri áldozatainak emlékére (zsinagóga)
21.30 – Etno Histrio (Slo-Uk) világzenei koncert (görögkatolikus templom)
Május 10. 19.00 – Groove and Voice Trio (Lovász Irén, Horváth Kornél, Mizsei Zoltán) Hangtájkép lemezbemutató koncert (Kossuth utcai református templom)
Május 11. 19.00 – Knoblauch Klezmer Band (D) (zsinagóga)

A programokra jegyek a Győr, Rát Mátyás tér 4. szám alatt működő Öt Templom Fesztiválközpontban kaphatóak a következő nyitva tartás idő alatt: kedd-szerda-csütörtök: 12-18 óráig, pénteken: 10-13 óráig, a fesztivál ideje alatt minden nap 12-18 óráig.
Bízunk benne, hogy az egyedi program nemcsak a helyi kultúrakedvelők érdeklődését kelti fel.

Részletes program a www.ottemplom.hu oldalon.
https://www.facebook.com/pages/%C3%96T-TEMPLOM-FESZTIV%C3%81L/122118954471218

Forrás: Öt Templom Fesztivál

ottemplogo