Eredetiben először Esztergomban – Lappangó Rauscher-képek bukkantak fel kiállításrendezés közben

Először a Duna Múzeumban, a szerdán nyíló tárlaton lesz látható Rauscher (Dorogi Rauscher) György három, eddig lappangó alkotása.

Rauscher György: Férfi portré

Rauscher György: Férfi portré

A kiállítás előkészítése az esztergomi Duna Múzeumban dr. Zsembery Dezső magángyűjtő kezdeményezésére indult meg; a fiatalon elhunyt dorogi származású festőművész alkotásainak átfogó tárlatához a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a komáromi Klapka György Múzeumból is kölcsönöztek képeket. A Klapka Múzeum igazgatója jelezte a rendezőknek, hogy egy pozsonyi magángyűjtő révén további három Rauscher-festményről is tudomásuk van. A három kép közül kettőt – a „Halotti tor” és a „Férfi portré” címűeket – egy korábbi, Rauscher munkásságát bemutató katalógus alapján könnyen és biztosan be tudtak azonosítani. A „Halotti tor” a vászon hátulján található cédula alapján feltehetően szerepelt az 1920-as években a Nemzeti Szalon kiállításán is. A harmadik kép, a „Szerelmes pár” című alkotás a festő életművét korábban kutató Zsembery Dezső számára is újdonság volt. A pozsonyi gyűjtő a képeket egy szlovákiai ház pincéjében találta, és csak a restaurálás után derült ki számára, hogy Rauscher-műveket vásárolt. A három kép – Rauscher életművének jelentős alkotásaival együtt – elsőként a Duna Múzeumban kerül ismét a nagyközönség elé az április 29-én 17 órakor nyíló tárlaton.

Rauscher György: Halotti tor

Rauscher György: Halotti tor

Az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériája 2001. óta rendszeresen szervez kiállításokat esztergomi és környékbeli alkotóművészek munkáiból. Hagyományosan itt tartja évadzáró tárlatát az Esztergomi Művészek Céhe is.

Az április 29-én nyíló Rauscher-tárlat kurátora dr. Zsembery Dezső és Brassai Gabriella festőművész, a kiállítás megvalósulását Esztergom és Dorog város önkormányzata támogatta.

A kiállítást 2015. április 29-án, szerdán 17 órakor Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész nyitja meg. Az érdeklődők a tárlatot június 9-ig tekinthetik meg, kedd kivételével minden nap 10-16 óra között a Duna Múzeumban.

Rauscher György: Szerelmespár

Rauscher György: Szerelmespár

Rauscher György 1902-ben Dorogon született. Édesapja dr. Rauscher Zsigmond Dorog község bányaorvosa volt. Rauscher György alig egy éves volt, amikor családja Komáromba költözött. Művészként jó néhány képét „Dorogi-Rauscher György”-ként írta alá, számon tartva ezzel szülőhelyét.

A rajzolás, festés alapjait a komáromi Bencés Gimnázium tanulójaként tanárától, Harmos Károlytól tanulta. A műtermi munka mellett a plein-air festésmódot nyaranta Komáromi Katz Endre festőművésztől sajátította el. A gimnáziumi érettségi után tanulmányainak első állomása az 1920-as tanévben a bécsi „Akadamie der Bildenden Künste” főiskola. Bécsből hazatérve a Képzőművészeti Főiskola növendéke lett, 1921-23 között Réti István sikeres tanítványa. Budapesti tanulmányai után 1923-ban az olasz Riviérára, majd később Párizsba utazott. 1926-27-ben Budapesten, 1928-30 között pedig Berlinben élt, ahol a Scherl kiadó számára dolgozott. Megnyerte a Sport im Bild címlap-pályázatát, melynek eredményeként a kiadvány állandó illusztrátora lett.

1930-ban Párizsból lappangó betegséggel tért haza, majd rövid tátrai kezelés után 1930-ban Rév-Komáromban hunyt el. Szülővárosa, Dorog képviselő-testülete 2002. január 1-jén megalapította a Rauscher György-díjat, amelyet minden évben egy a város művészeti életében kimagasló jelentőségű teljesítményt kifejtő alkotónak ítélnek oda.

Forrás: Duna Múzeum

Kapcsolódó cikk: A világjáró dorogi festő emlékére – Kiállítás Rauscher György alkotásaiból