XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – XV. Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja – Mathias Menegoz: Karpathia

Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében. Az idei rendezvényen Franciaországot Mathias Menegoz képviseli, akinek első regénye, a 2014-ben megjelent Karpathia elnyerte a francia Interallié-díjat.

A Budapesti Francia Intézet az Olasz Kulturális Intézettel, valamint a Latitudes Könyvesbolttal közös standon várja az érdeklődőket (B 7).

Mathias Menegoz 1968-ban született Franciaországban, normandiai apa és sváb anya gyermekeként. Miután a Collège de France neurobiokémiai laboratóriumában végzett kutatásai lezárásaként a Paris V Egyetemen megszerezte doktori címét, felhagyott a tudománnyal, hogy minden idejét az írásnak szentelje. A Karpathia az első regénye, amelyen tizenöt évet dolgozott, és amelynek színhelye a 19. századi Erdély.

A hétszáz oldalas mű 1833-ban kezdődik. Egy párbaj után a főhős, Alexander Korványi kapitány váratlanul elhagyja a császári hadsereget, és feleségül veszi a fiatal osztrák Cara von Amprechtet, akivel visszatér ősei földjére, a Birodalom határvidékére.
Ebben az időben a magyarok, szászok és oláhok lakta Erdély leginkább sokszínű mozaikhoz hasonlítható. A lakosok falvanként más és más nyelven beszélnek – az egyikben magyarul, a másikban németül, a harmadikban románul –, különböző vallási felekezetekhez és eltérő bírói eljárásrend alá tartoznak. A feudális rendszer még szilárdan áll a lábán, s ami régen bűnnek számított, az újonnan gyakran erényként jelenik meg. A régió valóságos puskaporos hordó: a felgyülemlett igazságtalanságok, a régóta érlelt gyűlölködések, a tiltott üzelmek, az alkalmi legendák és az éledező álmok bármikor robbanhatnak.
Megérkezésekor a házaspár azonnal seregnyi olyan gonddal szembesül, amelyek messze meghaladják a kiterjedt, régóta intézők kezére bízott birtok irányításának napi teendőit. Becsvágyuktól és természetüktől hajtva Alexander és Cara eljutnak egészen a hatalom és a bűn képlékeny határvonaláig.

Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja 2000-ben a Budapesti Francia Intézet kezdeményezésére, az európai országok kulturális intézeteinek (EUNIC) együttműködésével jött létre. A találkozóra minden évben Európa legígéretesebb pályakezdő írói kapnak meghívást az országok kulturális intézeteinek ajánlása alapján. 

Közönségtalálkozók Menegozzal:
Április 24. 21.00
Budapesti Francia Intézet, Latitudes Könyvesbolt (1011 Bp., Fő u. 17.)

A Független könyvesboltok éjszakája (Kis Könyves Éj) keretében

Április 24. 16.30-18.00
Európai Írótalálkozó : A Nyugat és a többiek: civilizáció és barbárság?
Európa Pont, Millenáris
Moderátor: Bán Zsófia
Résztvevők: Bouke Billiet, Heinz Helle, Franz Friedrich, Mathias Menegoz, Bruno Vieira Amaral és Péterfy Gergely

Április 25. 14.00-17.30
Kerekasztal-beszélgetés az európai elsőkönyvesekkel
Millenáris, D épület, Lázár Ervin terem
Moderátorok: Gács Anna és Forgách András

Forrás: Francia Intézet
,