„Elcsendesedni a Kossuth Lajos utca közepén” – Nyílt napot tartott a Taoista Tai Chi Társaság Budapesten

Nyílt nappal várta múlt szombaton az érdeklődőket a Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság a fővárosi klubjában. A program keretében nem csak az egyik legősibb kínai mozgásforma 108 lépésből álló gyakorlatsorával és annak egészségre gyakorolt hatásaival, de a 45 évvel ezelőtt alapított nemzetközi szintű egyesület működésével és a klub életével is megismerkedhettek a látogatók.

x_20150418_130605

A hazánkban már 5 városban – a fővároson kívül: Egerben, Győrben, Sopronban és Fertőszentmiklóson – elérhető a Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság és programjai. Az egyesület a kanadai központú Nemzetközi Taoista Tai Chi Társaság részeként az egészségmegőrzés mellett olyan egyedülálló, országhatárokon átnyúló kapcsolattartási lehetőséget kínál tagjaiknak a tai chi mozgásművészetén keresztül amely egyedülálló. A tai chi gyakorlására ugyanis nem csak a hazai klubokban, de abban a másik 25 országban is lehetőséget kapnak a tagok, amelyek a nonprofit szervezethez kapcsolódva mintegy 42 ezer fős közösséget alkotnak világszerte.

Az 1970-ben Kanadában alapított társaság önkéntes szellemisége kiterjed a Taoista Tai Chi™oktatására is. Az alapító, Moy Lin-shin mester, az általa meghatározott szempontok szerint valósította meg a 108 lépésből álló sorozat haladó formáját, amelyet egy taoista szerzetes kolostorban tanultak alapján dolgozott át, elsősorban saját egészsége megőrzésére. Ezt a tudást szerette volna továbbadni, így amikor a hazájában történt változások elől Kanadába települt át, ott kezdte el tudását önkéntes alapon átadni az embereknek. A nyílt napon a budapesti tagság olyan céllal nyitotta meg ajtóit a nagyközönség előtt, hogy az érdeklődőknek megmutassák, korosztálytól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül, európaiként is elsajátítható az egészség belső művészete.

x_IMG_20150418_130215

A Taoista Tai ChiTM olyan több formából összekötött, az egyensúlyra és a belső békére való törekvés, amely teljes egészében az egészség megőrzésére és javítására helyezi a hangsúlyt. Jótékony hatásai sokoldalúak, egymást erősítő hatásuk van. A mozgásforma rendszeres gyakorlásának jótékony hatása kiterjed a vérkeringés serkentésére, a testtartás és egyensúlyérzék javítására, az erő és rugalmasság fejlesztésére egyaránt. Az esetleges gerinc- vagy egyéb mozgásszervi problémákkal küzdőknek kifejezetten ajánlott az egészségük helyreállítása érdekében. Felgyorsult világunkban segít lelassulni, alkalmas a stressz csökkentésére és a kiegyensúlyozott, jó közérzet kialakítására is.

A Taoista Tai Chi Társaság budapesti tagsága több generációból tevődik össze: a legfiatalabb edzésre járó kislány 9, a legidősebb hölgy 83 éves. A rendszeresen edzéseket látogatók közt nem csak egészségmegőrzési, de gyógyulási és rehabilitációs szándékkal ide érkezőket is találunk. A lényeg, hogy ne legyünk türelmetlenek saját magunkkal, mert ahogy a 4 éve, nyugdíjba vonulása idején tai chizni kezdő Tamást idézzem: „Amit négy évtized munka elvett tőlem, azt most a tai chi megpróbálja fokozatosan visszaadni.”

x_IMG_20150418_131303

Az új tagok körében az oktatást az alapoktól kezdik az önkéntes alapon dolgozó, rendszeres továbbképzéseken és nemzetközi edzőtáborokban is részt vevő edzőik. A fővárosi klubban egy bérház lakásából átalakított gyönyörű teremben, a hét hat napján, több időpontban is vannak edzések.

Az, hogy együtt tud el- és lecsendesülni akár több tucat ember is a metropolisz zajos közepén, átírta bennem a csend fogalmát. A belső egyensúlyunk és a fizikai határaink megtapasztalása ugyanis együtt jár nem csak az egészségi állapotunk javulásával, de a feszültségeink feloldódásával és a belső konfliktusaink lecsendesítésével. Akár európaiként, Budapest belvárosában, a mindig zajos Kossuth Lajos utca közepén is.

xIMG_20150418_131020

Tóth Judit Nikoletta