„Én beleakadtam, ti is beleakadhatnátok*…” – Énekelt versek: Erdős Virág, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László által

Sokoldalú programsorozattal várta a költészet napjának előestéjén olvasóit a Magvető Kiadó. Igazi Költőállomássá vált hát a terézvárosi Impró, hiszen órákon át adták át egymásnak a pódiumot a művészek: kötetbemutató, alternatív költészetóra, dalnokverseny középiskolásoknak és már Magvetős költők improvizációs versenye is helyet kapott a programban. Az estét egy másik művészeti ág, a zene bevonásával Erdős Virág, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László hármasa zárta, énekelt verseik bemutatásával.

09

A „Sebői hagyományokat” követő alkotó-előadók a Rájátszás produkció állandó fellépőiként ezt a formációt azért hozták létre, hogy a megzenésített verseik által is reflektáljanak saját magukra, és arra a környezetre, amelyben élnek. Amelyben mi hallgató-olvasók is élünk. Az így összeállt hármas egy közös értékrenden alapuló, de művészi alkotásaik és egyéniségük tiszteletét a középpontba helyező kultúraközvetítői lehetőség és forma az irodalom és a zene palettáján egyaránt.

10

A kortárs magyar líra talán legismertebb női alakja Erdős Virág. A költőnő gondolkodásmódját – és ezáltal verseit – átszövik a szociális és/vagy etnikai, kisebbségi lét problémái és az az egyéni szintű hozzáállásunkhoz fűződő állandó kritikai észrevétele, amely alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása bizony személyes sorsunkat is meghatározhatja. A nemrégiben Szabad sajtó díjjal kitüntetett, szinte az összes irodalmi műfajban sikereket elért írónk Grecsó Krisztián hangszeres közreműködése és az éneklés mellett lírájával alapozza meg a produkciót. Kollár-Klemencz László, aki zenészként elsősorban a Kistehén zenekar énekes-, dalszerző-, szövegírójaként ismert, más zenei formációkban is aktívan közreműködik. Így találkozhat vele a közönség a Budapest Bárban vagy a Rájátszásban is.

11

A költők saját versei a zene hatására egy másik dimenzióba kerülnek át, de mondanivalójuk nem fakul, sőt ugyanúgy szorosan összefügg gondolkodásmódjukkal és értékrendjükkel. Az irodalom és a zene összekapcsolása, az énekelt versek műfaja eddig sem volt ismeretlen, mégis létrehoztak valami újat is. Hiszen az, hogy a kortárs költőink együttműködjenek a zenésszel zenészként egy színpadon, egyedülálló. Egymásra gyakorolt hatásuk kölcsönös, hiszen a zenei műfajban sikereket elért Kollár-Klemecz Lászlónak hamarosan novellás kötete jelenik a Magvetőnél. De ez így is van – így is lenne – rendjén, hiszen emberi kapcsolatainknak és az ebből fakadó tevékenységeinknek – az élet bármely területén – akkor van igazi értelme, ha fejlődésre késztetnek és általuk bátran ki merünk lépni az addig biztonságosnak hitt komfortzónánkból.

Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Korhut Lili

*Részlet Grecsó Krisztián verséből.