A magyarok nagy érdeklődést mutatnak az orosz kultúra iránt – A nemzetek közötti párbeszéd elősegítése volt az Orosz Kulturális Napok célja

A budapesti Orosz Kulturális Napok népszerűsége azt mutatja, hogy a programsorozat jó úton halad ahhoz, hogy közelebb hozza az orosz lelkivilágot a magyarok számára. A programok majdnem három hétig tartanak, és számos kulturális sajátosságát bemutatják ennek a sokszínű országnak. Az Orosz Kulturális Napok apropóján Alla Manyilova, orosz kulturális miniszterhelyettes is Budapestre látogatott a múlt hétvégén.

IMG_4449

Az Orosz Kulturális Napok programjai három jelentős magyar intézményben tekinthetőek meg Budapest-szerte, így a közönség ízelítőt kaphat az Orosz Föderáció színház-, zene- és képzőművészetéből is. Az eddigi tapasztalatok alapján a budapestiek nagy érdeklődést mutatnak a kulturális napok egyedülálló programjai iránt. Az Orosz Kulturális Központban rendezett fotókiállítást, ami Oroszország UNESCO látványosságait mutatja be, már majdnem félezer látogató tekintette meg. Hasonlóképpen nagy sikert aratott a Művészetek Palotájában tartott „Orosz ajándék” című gálakoncert, ahol az orosz zeneiskolák legtehetségesebb diákjai léptek fel.

Az Orosz Föderáció kulturális miniszterhelyettese, Alla Manyilova, is jelen volt a vasárnapi gálakoncerten a Művészetek Palotájában, ahol annak fontosságáról beszélt, hogy a két nemzetet közelebb kell hozni egymáshoz. Szerinte ez a rendezvénysorozat azt is elősegíti, hogy közérthetőbb legyen az orosz kultúra, amely nagyban hozzájárult az európai hagyományokhoz is, például Pjotr Iljics Csajkovszkij életén és munkásságán keresztül. „Az Orosz Kulturális Napok mindkét ország számára kiváló alkalom arra, hogy javítsanak a két nemzet közötti kommunikáción” – mondta Alla Manyilova a sajtótájékoztatón.

IMG_4878

A kölcsönösség jegyében, a héten Oroszországban is elindult egy egyedülálló, a magyar kulturális projekteket bemutató programsorozat. A Magyar Kulturális Napok programjai 2015. március 30-tól június 30-ig tekinthetőek meg öt orosz nagyvárosban. Az első esemény Munkácsy Mihály életmű-kiállításának megnyitója volt a moszkvai Puskin Múzeumban, melyen részt vett Vladimir Medinsky, orosz kulturális miniszter is. A programok között szerepel még magyar filmhét is, Vasarely Victor festményeit bemutató kiállítás, egy kortárs magyar költészeti antológiát prezentáló könyvbemutató, a Magyar Állami Néptáncegyüttes műsora, valamint Havasi Balázs, zongoravirtuóz fellépése, és az Omega együttes koncertje. A Magyar Kulturális Napok programjait Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Kazanban és Nyizsnyij Novgorodban fogják bemutatni.

Forrás: Próbakő