Ibolyaszínbe öltözik a gödöllői kastély vasárnap

Erzsébet királyné kedvenc virágja áll a középpontban vasárnap a gödöllői királyi kastély programjaiban.

Tüske Boglárka, a kastély kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a királyné maga rendelkezett arról, hogy lakosztályát ibolyaszínű kárpitokkal borítsák, szobáit – a szalont, az írószobát, öltözőt és hálót – ezért az ibolya jellemezte, amikor pedig Gödöllőre érkezett, a kertben árvácska és ibolya fogadta.

A vendégeket vasárnap Erzsébet királyné köszönti kapunyitáskor, az udvari fogadást a kastély dísztermében tartják, ahol az ifjú alattvalók korhű körülmények között találkozhatnak a kastély űrnőjével.

Hozzátette: A kastély urai és úrnői elnevezésű játékos családi tárlatvezetés során nemcsak az egykori lakókkal és életükkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem a kor és a királyi udvar szokásaival, etikettjével és az is kiderül, hogy királyi gyermeknek lenni sem volt könnyű.

A programokon nemcsak ibolyagyűjtéssel egybekötött családi tárlatvezetést és ibolyakiállítást kínálnak, de ibolyás finomságok kóstolóját is. A Virágkonyha Sisi nyomán című előadásból megtudható, hogy Sisi kedvencei közé tartozott az ibolyafagylalt vagy a kandírozott ibolya és az is, hogy italokat, desszerteket, süteményeket, salátákat, illatos csemegéket is lehet készíteni a tavasz jellegzetes virágából.

Hétfőn hagyományőrző programokkal folytatódik a húsvéti hétvége, így tojásfestéssel, csokitojás-kereséssel, de mindkét napon várják a gyerekeket kézműves foglalkozások, meseelőadások és közös játékok.

Forrás: MTI