No Label Hungary-Trafik klub (2015. március 14.)

A No Label Hungary szervezésében az igényes rockzene hívei három nagyszerű zenekar koncertjén vehettek részt szombat este a Trafik klubban. 

Ethno Darwin

Ethno Darwin

Ethno Darwin

Ethno Darwin

Az eseményt nyitó Ethno Darwin kellően megalapozta a hangulatot. A space rock és dzsesszfunk határvidékén mozgó együttes 2010-ben alakult. Dalaikban megtalálható a fúziós és a elektronikus zene hőskorának hangszínei, ugyanakkor a pszichedelikus magyar nyelvű szövegek sajátos világot tárnak elénk. Példaképeik között szerepel többek között Red Hot Chili Peppers, John Mayer, az Up. Mindenképpen érdemes követni a zenekar további tevékenységét. Különösen az élő fellépések megtekintése ajánlott, hiszen a különböző zenei irányzatokból építkező egyéni hangvétellel itt tud a hallgató igazán azonosulni.

Az est sztárfellépője, a Smingus bebizonyította, hogy minden téren kiemelkedőt tud alkotni. Elsősorban kitűnő hangszertudással rendelkező zenészekből áll a zenekar, másrészt a nagyszerű Black Diamonds albumot lemezminőségben adták elő.

Smingus

Smingus

Smingus

Smingus

Zenéjük nem behatárolható, nem kategorizálható. Az erős blues alapot vegyítik a modern rock, az angolszász pop-rock és a folk zene egyes elemeivel. Több stílusból merítő egyéni hangvételű post rock -t játszanak. Talán az Anathema-nál érezhető ez a fajta nagyon mély érzelmekkel telített, finoman kimunkált dalszerkezet és előadásmód.

A színpadkép is rendben volt, különösen Dave Molus énekes személyisége, frontember szerepe volt nagyon szimpatikus. A koncert előtt és után is nagyon barátságosan elbeszélgetett az érdeklődőkkel. A személyes kisugárzáson túl megvan a hangjában az az egyéni karakter, amely nem összetéveszthető, ugyanakkor azonnal felismerhető. Tökéletes.

Tegnapután

Tegnapután

Tegnapután

Tegnapután

Az estet a Tegnapután zárta. A 2006-ban alakult együttest a különböző zenei stílusok közötti utazás jellemzi, a népzenétől a progresszív rockon át a trip-rockig. Vagyis feszes alapok, dallamos groove-ok, lebegős gitárhangzás és magyar szövegek. A banda a stílusok közötti átjárókat nyitogatja naprakész, mai zenét létrehozva, amiben egyformán érezni a 70-es évek pszichedeliáját, a 80-as újhullámot, a 90-es alternatív beindulást és az újszerű hangzást.

A darkos gitárhasználat kellő elborultságot ad a daloknak, ezt a vonalat kell erősíteni, illetve a vokálon érdemes változtatni, mind a témát, mind hangszínt, előadást tekintve.

Jó példa erre a Thymn Chase-el előadott nóta, aki a Smingus-ból segítette az együttest, ezáltal új színt hozva a Tegnapután zenei világába.

Összességében nagyon színvonalas eseményen vehettek részt az érdeklődők, ahol a változatos, izgalmas stílusirányzatoké és az elsőrangú hangszertudásé volt a főszerep. Ez az este erről szólt.

Fotók: Aczél Györgyné
Libus Ágnes

Kapcsolódó link: Smingus – Black Diamonds (2014) – lemezajánló