Smingus – Black Diamonds (2014) – lemezajánló

A krakkói székhelyű, nemzetközi legénységgel rendelkező öttagú zenekar 2014-ben készítette el második nagylemezét Black Diamonds címmel. A zenekar történetéhez tartozik, hogy az angol David Molus, énekes dalszerző Lengyelországban találkozott a lengyel blues zenész, gitáros Tomek Zapala-val. A duóhoz hamarosan csatlakozott az amerikai Thymn Chase, aki szintivel és vokállal támogatta meg a felállást. Majd Kris Bodzon-nal (basszusgitár) és Jarek Wyka-val (dob) kiegészülve megalakult a Don«t Ask Smingus.

St

Smingus

A különböző kultúrákból építkező banda zenei alapját a rhythm and blues rock képezi, vagyis az erős blues alapot vegyítik a modern rock, az angolszász pop-rock és a folk zene egyes elemeivel.

Nagyszerű debütáló albumuk Landslide címmel 2010-ben jelent meg. Zenei hatásaik között Dylan-t, Cash-t, The Stones-t, The Clash-t, Cave-t, The Who-t, Elliot Smith-t, U2-t, Radiohead-t érdemes megemlíteni. Valójában bármely előadót is nézzük, az együttes nem csupán az általa képviselt irányzatot követi. A Smingus-nak sikerült ami a legnagyobbaknak: zenéjük nem behatárolható, nem kategorizálható. Több stílusból merítő egyéni hangvételű post rockot játszanak.

Második nagylemezüket, a Black Diamonds-t már Smingus néven adták ki, amely túlszárnyalva a bemutatkozó anyagot, kerek egész egységet teremtő dalokból áll.

Az album egy nagy utazás. A nagyon mély érzelmekkel telített, finoman kimunkált számok kitűnő hangszertudásról árulkodnak. Az új lemez mindenképpen elmélkedősebb, viszont olykor sodróbb lendületű, mint az előző lemez dalai. Egyértelműen kialakult a zenekar saját stílusa.

A lemezt indító Candidate c. szám néhány taktusából és Dave hangjából azonnal felismerhető, hogy ez bizony a Smingus zenéje. A „Wicked Tide“ pszichedelikus atmoszférát sugárzó hangulata egyrészt elgondolkodtatja, másrészt megnyugtatja a hallgatót. A Hammond-orgonát idéző szinti visszahozza a 70-es évek rockzenéjét, nagyon jó „ízt“ adva a daloknak, másrészt egy lazább, kötetlenebb feeling érvényesül ezáltal a nagyon szépen, finoman építkező szerzeményekben.

A csapat jelenleg a „Black Diamonds“ lemezt bemutató turné keretében Európában koncertezik, amelynek egyik állomása Magyarország.

Az igényes rockzene kedvelőinek ott a helye március 14-én a Trafik Klubban, ahol a No Label Hungary szervezésében élőben láthatjuk Dave Molus-t és csapatát, vagyis a Smingus-t.

Az esemény facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/499078883564885

A zenekar bandcamp oldala:
http://dontasksmingus.bandcamp.com/

Fotó forrása: www.sebastians.pl

Libus Ágnes