„Élet(i)gazságok a fociasztalon” – Csocsó-sztori – színes, magyarul beszélő családi animációs film

Mától látható a hazai mozikban – és így a családi kikapcsolódás formája lehet – az az egész estés spanyol-argentin-indiai-amerikai koprodukcióban készült családi animációs film, amelyet  az Oscar-díjat nyert  film, a Szemekbe zárt titkok rendezője, Juan José Campanella jegyez. Olyan egész estés, évszázados történetiségű és országhatárokon átívelő, „a labda rúgásával kapcsolatos” játékhoz kötődő, minden korosztály számára élvezhető történetet alkottak meg a készítők, amely attól függetlenül kínál élményt a nézőjének, hogy rajong-e a sportágért vagy általában a sportért.

csocso3

A történet főszereplője Amadeo egy kicsiny városkában él gyermekkora óta. Eddigi élete során sikert mindössze a törzshelyén, kedvenc kisvendéglője csocsó-asztalánál szervezett bajnokságok során ért el.  Kiteljesedni nem tud, élete látszólag megtorpant, hiszen mindenre csak vágyakozik, így a szerelemre és az élet egyéb lehetőségeire egyaránt. A történet kezdetén látszólag közelebbi érzelmi kötődése van az általa megszemélyesített asztali csocsó futballjátékosokat megszemélyesítő bábuihoz, mint az őt körülvevő hús-vér emberekhez. Ez mindaddig így is marad, míg haza nem tér szülőfalujába Ász, aki annak ellenére – vagy inkább dacára-, hogy időközben a világ legjobb labdarúgója lett, gyerekkori csocsóvereségeiért jött vissza elégtételt venni. Bosszújának elsődleges tárgya elsősorban maga az asztal, amely szembesíti egykori kudarcélményével, de tágabb környezetén és az egész városkán is revansot készül venni. Mikor őrült támadásba kezd, Amadeo egyetlen figurát tud kimenekíteni a csocsóból, aki viszont a trauma vagy talán segítője korábbi álmodozásainak hatására életre kel. CséKá, a hajdani asztali foci gólvágója emberként (is) bátorságot önt megmentőjébe. Együtt kelnek útra, hogy megtalálják a csapattársakat is.  Izgalmas és veszélyes kalandok során rábukkannak egymásra és újra összeáll a csapat. Nemcsak, hogy megmentik a városkát, de vissza- és meghódítják Lara szívét, Amedeo eddigi plátói szerelmét is. És láss csodát, egy igazi focicsapattá válva megmérkőznek Ász „emberi” csapatával is, ahol erkölcsi győzelmet aratnak.

A film igazi kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mozgalmas, látványos, élményekben gazdag történet kerekedik ki belőle, amelynek szereplői állandó akcióban vannak környezetükkel. De e mellett gyermeki és felnőtt szemszögből is bőségesen tartogat mondanivalót is. Hiszen örök érvényű, népmesei motívumokból ismert, de modern környezetbe átemelt üzeneteket hordoz. Bebizonyosodik, hogy örök érték az összefogás, a bajtársiasság, a becsület és a sportszerűség. Az önmagunkba vetett hit – mindennek az alapjaként – pedig idővel meghozza az eredményét. Látványosan kifejezi, hogy az elért egyéni siker mögött mindig vannak támogatók, akikről nem szabadna elfeledkezni a siker fényében sem. Ahogy arról sem, hogy megítélésünk a siker csúcsán is törékeny, Az, hogy a világ legjobb játékosa valaki, még emberi bukását okozhatják jellembeli adottságai vagy hiányosságai. Erős mondanivalója van Ász példájával annak is: ha nem tudjuk elengedni a vélt és/vagy valós sérelmeinket, akkor a kemény munkával elért siker is romokba hullhat. A történet alakulása során kifejezésre kerül az is, hogy a szeretet és az igaz szerelem csodákra képes. Ami az elgépiesedett világunkban pedig példaértékű: bebizonyítja, hogy nem minden a technika. A hagyományok, a régi értékek megtartása sokszor fontosabb, mint  az erőltetett haladás. És ezeket a szempontokat akkor sem szabadna elfelejtenünk, ha éppen nem a világbajnoki döntőn rúgjuk a bőrt, „csak” a törzshelyünk csocsóasztalánál játszunk barátainkkal. Hiszen az is csak nézőpont kérdése, hogy számunkra mi a legfontosabb, így mi világsiker.

Fotók: MTVA
Tóth Judit Nikoletta

image002

CSOCSÓ-SZTORI
Színes, szinkronizált, argentin-spanyol animációs családi film, 3D
Országos bemutató: 2015. március 5.
Forgalmazó: MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap)
Rendezte: Juan José Campanella
Írta: Juan José Campanella, Michael Broadbridge
Producer: Juan José Campanella, Gastón Gorali, Manuel Polanco
Fényképezte: Félix Monti
Vágó: Juan José Campanella, Abel Goldfarb
Magyar hangok:
Amadeo – Varjú Kálmán, CséKá – Csöre Gábor
Beto – Ganxsta „Döglégy” Zolee
Ász – Rajkai Zoltán, Laura – Pálmai Anna