Repülni légy a pillanatban…

Vagy valami ilyesmit jelentene magyarul a hétfő esti történés, de nem kell mindent lefordítani: a Voler Mouche az Instantban eredetiben sokkal jobban hangzott. És ki tudja, mennyivel jobban fog még hangzani majd a csapat az A38-on március 27-én!
2015-3-2-Voler-Mouche-Instant-Cafe-Foto-Galcsik-Gyorgy-002
De ne rohanjunk ennyire előre, merthogy az Instant-beli koncert előtt volt alkalmam pár szót beszélgetni Miski Ádámmal is, aki a zenekar egyik alapító tagja.

– „Pillangószálldosós, csajozós zenének tűnhet, amit játszunk, de ha összejövünk, igazából állatok vagyunk” – meséli a csapaton belüli hangulatról. A zenekar tagjai a zenén kívül is összetartanak, szerencsére ez elmondható volt még akkor is mikor más-más városokban éltek a tagok – mondja, s a koncert során látva, milyen örömmel fogadják a dobokhoz évek után külföldről visszatérő Bertalan Balázst, efelől nem is marad kétség.

A zenekar dolgait tekintve diktatórikusabbnak tűnhetnek a viszonyok, Ádám szerint azonban az, hogy van egy main concept, amit ő maga és Scheer Viktor hangmérnök és zenei rendező következetesen tartani próbál, javára válik a csapatnak. Úgy gondolják, sok zenekar vérzett már el azon, hogy a tagok ötleteinek és egyéni ízlésének mindig próbáltak megfelelni, és a zenéjük csapongóvá, vagy stílustalanná vált.

parnacsata-nap-2016-hosok-tere-fotok-komaromi-richard

Náluk Szarvas Péter gitáros zenét szerez és szöveget ír, Scheer Milán basszusgitáros is hoz gitártémákat, Kiss Flóra énekes pedig az énekdallamot, vokálszólamokat teszi hozzá az alkotói folyamathoz, de a végeredmény érdekében elfogadják, ha valamit vissza kell nyesni, hogy ne lógjon ki a koncepcióból.

Így lett a Reserved lemezük is szinte száz százalékig olyan, amilyennek megálmodták. És persze kellett hozzá az a négy hónapi kemény stúdiómunka is, ami már-már megszállottságot feltételez, de a kezdeti elgondolást, valamint a Violet Rainbow lemezzel felállított szintet hozni kellett. A rengeteg elektro- és akusztikus hangszer felvétele és nagyon sok munka után aztán megszületett a Reserved, ami nem világmegváltani akar, hanem mint a címe is mutatja, inkább befelé fordul, vagy ahogy Miski Ádám mondja és reméli, utazik, kinyit az emberben dolgokat.

Az, ahogy a koncert csúszása miatt kiürült terembe pillanatok alatt visszaszivárogtak az emberek, szerintem őket igazolja. Ha nyáron bubis vizet veszek a Római parton, és valamelyik hangszóróból netán épp a Fizzy Water szól, én mosolyogva fogok rájuk ismerni.

Fotók: Galcsik György
Braczkó Dóra