„Íróként, olvasóként jelen lenni” – HÉVÍZ IRODALMI ANTOLÓGIA 2012-2014

A Magvető Kiadó a Hévíz folyóirat szerkesztőivel 90 kortárs szerző írásai alapján válogatta össze azt a most megjelent kötetet, amely az irodalmi újság elmúlt három évfolyamának a gyűjteménye. A Hévíz irodalmi antológia 2012-2014 megjelenésének alkalmából rendhagyó beszélgetős-felolvasós estet is szerveztek. A RoHAM Bárban nem csak a fellépők, de a nézőközönség soraiban is számos kortárs író és költő tette tiszteletét. Ez is méltó bizonyítéka a kötet és a folyóirat létjogosultságának.

04

A Hévíz művészeti és társadalmi folyóirat – amely az ismert fürdőváros önkormányzatának aktív támogatásával – több, mint két évtizede a nyomtatott sajtó kultúránk része. A folyóirat 2012-ben újult meg. Akkor, a több állandó rovattal megjelenő kiadvány szerkesztését két kortárs író, Cserna-Szabó András és Szálinger Balázs vették át. Az időközben országos rangra emelkedett, nyomtatásban megjelenő folyóirat 80-90 oldalán nem csak már ismert, de irodalmi pályájuk kezdetén lévő kortárs írók művei mellett interjúk, esszék, gasztronómiai és helytörténeti írások is olvashatóak. Az elmúlt három évben megjelent lapszámokból az idén 60 éves Magvető Kiadó készített egy, a folyóiratban publikáló 90 szerző írásai alapján egy válogatást. Érdekesség, hogy a kiadvány nem csak a folyóirat, de a kiadó életében is szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen ennek az antológiának az utolsó felelős szerkesztőjeként jegyzik Morcsányi Gézát, akit nemrégiben Nyáry Krisztián váltott a vezetői székben. Együttműködésük bizonyítéka, hogy ugyan az est háziasszonya, Szederkényi Olga még a leköszönő igazgatóval beszélgetett a színpadon, addig utóda a közönség soraiból figyelte és kommentálta az eseményeket.

pesti-magyar-szinhaz-2013-probafotok-holdvilag-es-utasa

A felvezető beszélgetést követően a folyóiratban – illetve az antológiában – publikáló szerzők párosával követték egymást a színpadon. A hozzájuk intézett – a fürdőhelyek és a vízhez kötődő – kérdések megválaszolása után minden író megtisztelte saját írásának felolvasásával is az eseményt. Így sor került Babiczky Tibor, Bereményi Géza, Erdős Virág, Farkas Balázs, Gelencsér Milán, Háy János, Kemény István, Nádasdy Ádám, Szőcs Petra és Várnai Réka műveire is. Ugyan nem hangzott el, de valószínűleg a megemlékezés és a tiszteletadás volt a szándéka Szőcs Petrának, amikor saját írásai mellett még egy verset felolvasott az elmúlt évben elhunyt Borbély Szilárdtól.

A három évvel ezelőtt megújult Hévíz folyóirat egyedülálló több tekintetben is. A fiatalos külsejű, izgalmas irodalmi magazin, és az abból szerkesztett gyűjtemény egyértelműen az olvasóknak készült. Az, hogy egy magyar város hátteret ad egy országos ismertségű, alapvetően irodalmi témájú újságnak a kultúrtörténetnek ezen a szakaszán – a Gutenberg-galaxis végéhez közeledve – úgy, hogy több generáció író- és olvasótáborát is sikeresen összefogja általa, példaértékű.

Az antológia bemutatására szervezett teltházas programon több korosztály olvasói és publikálói is megjelentek. Jó volt látni, hogy a kortárs irodalom képviselői közül többen a közönség soraiban foglaltak helyet. Jelenlétükkel kifejezték azt, hogy a folyóirat szerkesztőinek és alkotóinak munkája, értékrendje és szándéka őket is az újság olvasójává tette.

Fotók: Korhut Lili
Tóth Judit Nikoletta