Szervusztok, Pajtikák! – A Bóbitanet bemutatja: VI. BÁBU Fesztivál

Bábfesztivál Budapesten, idén már a hatodik alkalommal, de először tematikusan. A fókuszban a talán legismertebb magyar hős, a piros sapkájáról és furfangos észjárásáról felismerhető Vitéz László.

babu_fesztival_logo_atl_400x333A BÁBU Fesztivál célja hatodik éve változatlan: izgalmas, új utakat kereső társulatok gyerekeknek, ifjúsági közönségnek vagy felnőtteknek készült kamara-bábelőadásait bemutatni a fővárosban. Újdonság azonban a tematikus fókusz: ebben az évben ünnepeljük Kemény Henrik születésének 90. évfordulóját, rá emlékezve a vásári bábjáték és a halhatatlan Vitéz László került középpontba.

Az ő történeteit adja elő a Kemény Henrik-díjjal frissen kitüntetett Pályi János, valamint Gyurkó Henrik, akinek elsőként engedélyezte Kemény Henrik, hogy Vitéz László-darabot játszhasson, és utolsó alkalommal adja elő a produkciót. A legfiatalabb nemzedéket Takács Dániel és Fabók Mariann képviseli, és a fesztiválon debütál Vitéz László-játékosként a Budapest Bábszínház művésze, Tatai Zsolt. Rajtuk kívül Écsi Gyöngyit láthatja a közönség.

Egy minikonferenciát és könyvbemutatót is rendez a színház a szintén újdonság szakmai kísérőprogram részeként: Láposi Terka a téma legavatottabb hazai ismerője, a Korngut–Kemény Alapítvány elnöke Kemény Henrikről, Ács Norbert, a Budapest Bábszínház művésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA-hallgatója pedig a vásári bábjátékban szereplő női karakterekről fog előadást tartani. A fesztiválon mutatja be a Vaskakas Bábszínház dráMAI mesék sorozatának legújabb kötetét, A halhatatlan Vitéz Lászlót.

A színházteremben is lesz előadás, bár nem a vásári tematika, de a magas minőség mentén: a kecskeméti Ciróka Bábszínház Vidovszky György rendezte produkcióját, a Hamupipőkét tekinthetik meg az érdeklődők.

Hamupipőke 7+
Színházterem
50 perc (szünet nélkül)
Március 17. 15:00
A Ciróka Bábszínház (Kecskemét) előadása
www.ciroka.hu

A Hamupipőke a legismertebb, legnépszerűbb, legtöbbször játszott mesék egyike. Talán nincs olyan gyerek, aki ne ismerné az árva lány történetét, akit igazságtalanul kihasznál mostohája, és aki végül mégis elnyeri a királyfi kegyeit. Hamupipőkét a mostoha körülmények az élet sötét oldalával ismertetik meg: ebben az ócska, reménytelen világban csak a csoda segíthet, vagy az, hogy hiszünk benne, képesek vagyunk legyőzni ezeket a körülményeket, és hiszünk abban, hogy belső értékeink alapján értékel a világ.

Az előadás kidobásra ítélt tárgyak (csomagolópapír, kályhacső, nejlonzsák stb.) játékában elevenedik meg, melyek a gyermekek szeme láttára születnek, lényegülnek át. Nem készen kapott, kidolgozott báb-emberkéket lát a néző, hanem használton kívüli tárgyakat, melyek csak akkor tudnak igazán életre kelni, ha a gyermek-néző a lelkükbe lát képzelete segítségével.

Író: Gimesi Dóra
Tervező: Mátravölgyi Ákos
Zeneszerző: Monori András
Koreográfus: Gyevi-Bíró Eszter
Rendezőasszisztens: Szabó Nóra
Rendező: Vidovszky György
Szereplők: Szereplők: Nyirkó Krisztina, Szörényi Júlia, Makra Viktória m. v., Ivanics Tamás, Fülöp József

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

A halhatatlan Vitéz László
Játszó-tér
Március 17. 16:30

A VI. BÁBU Fesztivál újdonsága a tematikus fókusz mellett a szakmai program, amelynek keretében három referátumot hallgathatnak meg az érdeklődők, és sor kerül egy könyvbemutatóra is.

Szakmai konferencia Kemény Henrik tiszteletére

Ács Norbert, a Budapest Bábszínház bábszínésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója: Női karakterek a vásári bábjátékban

Láposi Terka színháztörténész, a Korngut–Kemény Alapítvány elnöke: Kemény Henrik, a kikerülhetetlen

Könyvbemutató

A Vaskakas Bábszínház ötletéből és kiadásában megjelenő dráMAI mesék – kortárs magyar gyerekdarabok sorozat tematikus kötetei hiányt pótolnak, mert bár minden esetben bábszínházak felkérésére készültek a darabok, azok akár báb-, akár élőszínházi keretek közt is játszhatók. A cél kettős, hiszen amellett, hogy a kiadó a színházak figyelmét szeretné ezekre az elsősorban gyerekközönségnek szóló művekre irányítani, de a színjátszókört vezető pedagógusok is haszonnal forgathatják a kiadványokat.

A sorozat eddig megjelent kötetei: Régi magyar történetek, Grimmek újratöltve, A legkisebb fiúk. A halhatatlan Vitéz László című kötet a BÁBU Fesztiválra jelenik meg.

Részletes információ: www.vaskakas.hu és facebook.com/dramaimesek

Vitéz László csokiládája 3+
Játszó-tér
50 perc (szünet nélkül)
Március 18. 10:00
A CsirIbi Bábszínpad (Budapest) előadása

Az idősödő Kemény Henrik közeli barátjának, Gyurkó Henriknek adta tovább a Vitéz László bábjátékos mesterség tudományát. „Henit öcsémként tisztelem, s amikor megkérdezte, megengedem-e, hogy eljátssza Vitéz Lászlót, csak annyit kérdeztem, milyen gázsival. Ő azt felelte, ingyen, erre én áldásom adtam rá… Amúgy, mivel nekem nem született gyermekem, a családi hagyomány velem tényleg megszakad, s Vitéz Lászlót eredetiben már csak felvételről lehet majd látni.”

Szerencsére Vitéz László elpusztíthatatlan, időről időre életre kel a furfangos figura, és újra felcsendül a vidám köszöntés a paraván mögül: Szervusztok, Pajtikák! És nagyot koppannak a palacsintasütők az ördög suvickos koponyáján.

Vitéz László csokiládája című epizódját egy interaktív játék, a Létramese követi Juhász Ibolya előadásában.

Játsszák: Gyurkó Henrik, Juhász Ibolya

Vitéz László és az elátkozott malom 3+
Játszó-tér
50 perc (szünet nélkül)
Március 18. 15:00
A Bábszíntér (Kaposvár) előadása

Vitéz László és az elátkozott malom

Vitéz László és az elátkozott malom

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. Ez a valaki most itt van, s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!

A hagyományos vásári bábjátékban a piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg.

Rendezte: Kovács Ildikó
Tervezte: Majoros Gyula
Játssza: Pályi János

Köszönet Kemény Henriknek, aki kezén éltetve ránk hagyományozta ezt a figurát!

Vitéz László vándorúton 3+
Játszó-tér
60 perc (szünet nélkül)
Március 19. 15:00
A Bábrándozók Társulat (Budapest) előadása

„Mi vár rátok? Kincs helyett kilincs, munka helyett sunka, malom helyett majom. Vitéz László vándorútja során barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel, az ördögökkel… Vajon barátra talál-e, mire az út végére ér?

Kemény Henrik 3 történetét szőttem össze, egy előadás keretein belül: Az elásott kincs, az Itt nem szabad énekelni és A csokoládés láda című etűdöket.

Játék, humor, játék és játék. Számomra ez Vitéz László.

Az előadást Kemény Henriknek ajánlom.” (Tatai Zsolt)

Játssza: Tatai Zsolt

Az előadás a Korngut–Kemény Alapítvány engedélyével jött létre

Premier a VI. BÁBU Fesztiválon!

Vitéz László és Vas Juliska 3+
Játszó-tér
60 perc (szünet nélkül)
Március 19. 15:00
A Fabók Mancsi Bábszínháza (Zsámbék) előadása
www.fabokmariann.hu 

Ismeritek-e Vitéz Lászlót? S az ő csuda egy beszédét? Láttátok- e, mint küzd nagymamucikája báli legyezőjével sok gonoszok ellen? S ha hallottatok is őróla, ismeritek-e Vas Juliskát? Tudjátok-e mint aprít pokolfiakat seperűjével s puszta két kezével? S láttatok-e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz!

Bábok: Grosschmid Erik
Zene: Keresztes Nagy Árpád, Ölvedi Gábor
Írta, rendezte, játssza: Fabók Mariann

Az előadás a Korngut–Kemény Alapítvány engedélyével jött létre

Vitéz László és az elásott kincs 3+
Játszó-tér
50 perc (szünet nélkül)
Március 20. 10:00
A Mesebolt Bábszínház (Szombathely) előadása
www.mesebolt.hu

Szerbusztok, Pajtikák!
Képzeljétek el, a nagymamucikám azt mondta: „Ide figyelj, László! Elég nagy vagy már, elég puliszkát megettél itthon, úgyhogy jobban teszed, ha elmész dolgozni, és keresel egy kis pénzt.” Én annyit, de annyit kerestem már azt a kis pénzt, de még semennyit sem találtam. Talán most itt több szerencsével járok!

Ezzel a beköszöntővel érkezett meg a szombathelyi Mesebolt Bábszínházba Vitéz László, a piros sipkás, báb szuperhős, aki képes legyőzni az ördögöket, sőt magát a Halált is. Eddig nem látott, új kalandjait hozta el nekünk. Biztosíthatunk mindenkit, ezek sem lesznek kevésbé izgalmasak, mint a már ismertek. Sőt!

Tervező: Boráros Szilárd
Dramaturg, rendező: Kovács Géza
Zenei összeállító, játssza: Takács Dániel
Zenei kísérő: Lehőcz Zsuzsa/Dénes Emőke

Az előadás a Korngut–Kemény Alapítvány engedélyével jött létre

Az élet és a halál vize 5+
Játszó-tér
50 perc (szünet nélkül)
Március 20. 15:00
Az Árgyélus Színház (Gömör) előadása

Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról, és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe.

„Az élet és a halál vize” című mesét a gömöri Hangonyban mondta el Szilágyi Gusztáv. Az előadásban ötvöződik a bábjátékos-népdalénekes-mesemondó szerep. A kovácsoltvas díszlet, kendők, kesztyűbábok, maszkok segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai. A tájegységhez tartozó nyelvjárás, népdalok és mondókák a mai paraszti gondolkodásmódot tükrözik, de magukban rejtik az ősi bájolás és rejtőzés elemeit is.

Écsi Gyöngyi 2000-ben a Vaskakas Nemzetközi Bábfesztiválon a legjobb női előadó díját, 2003-ban a budapesti Kolibri Fesztiválon pedig az elsőként kiosztott Michel Indali-díjat kapta. Kováts Marcell a népi hangszerek széles skáláját szólaltatja meg, a tekerőlanttól kezdve a furulyákon át a dudáig. A mese felajánlja a közreműködést gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Rendezés, dramaturgia; játssza: Écsi Gyöngyi
Bábok, maszkok: Juhász Éva
Kovácsolt díszlet: Gašpar Vladimir
Népi hangszeren közreműködik: Kováts Marcell

Forrás: Budapest Bábszínház
, ,