Picassóval és Hamvas Bélával indul a balatoni szezon

Szombaton nyílik a Picasso-kiállítás, a hónap közepétől pedig a Hamvas Béla napokra várják a vendégeket Balatonfüreden – tájékoztatta az MTI-t a város önkormányzatának osztályvezetője.

Cserép László elmondta, hogy a két kulturális programmal nyitják meg a tavaszi balatoni szezont, amely a magyarokat és a külföldieket egyaránt a tópartra igyekszik csalogatni.

Hozzátette: a szombaton megnyíló Picasso-kiállításon a festő rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból látható válogatás a Vaszary Galériában. A 29 fotó a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt töltött pillanatait eleveníti fel.

Az osztályvezető közölte: március 20-án és 21-én a Tagore sétányon előbb fúvószenekari műveket hallgathat a közönség, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló ”ráolvasásnak” lehetnek tanúi az érdeklődők.

Cserép László elmondta, hogy Hamvas Béla születésnapját, március 23-át minden évben megemlékezéssel ünneplik a Tagore sétány Hamvas-hársa mellett. Felidézte: a fát Sava Babić, szerb költő, Hamvas nagy tisztelője ültette 2000-ben, a füredi Koloska-völgy egyik hársfájáról írt Hamvas szöveg nyomán. Az ő ötlete volt az is, hogy mindig más nyelven ”olvassák rá a fára” Hamvas Fák című esszéjének egy részletét – tette hozzá.

A Hamvas-napok keretein belül a Sava Babićról elnevezett emlékdíjat Navracsics Tibor uniós biztos adja át – mondta az osztályvezető.

Forrás: MTI