Rajtunk a világ szeme! – A Trafó előadásai a dunaPart magyar kortárs előadóművészeti szemlén

A Trafóban idén három tánc és három színházi előadás szerepel a március 2-8. között megrendezendő harmadik magyar kortárs előadóművészeti szemlén, a dunaPart3-on. A Fiatal Előadóművészeti Szövetség, a Színházi Kritikusok Céhe és a Trafó által közösen szervezett showcase célja, hogy megmutassa az országba látogató több mint 180 külföldi színházi szakembernek az elmúlt évek legérdekesebb, legizgalmasabb, legjobb magyar előadásait, melyeket egy hattagú szakmai kuratórium válogatott ki. A Trafóban Mundruczó Kornél, Schilling Árpád és a Dollár Papa Gyermekei képviselik a színházat, Gergye Krisztián, Dányi Viktória-Vadas Tamara-Molnár Csaba és Mészáros Máté pedig a táncot.

dunaPart

A produkciók megtekintése mellett a szakma magyar és nemzetközi képviselői beszélgetéseken vesznek részt, a találkozók és az esti programok alkalmával ismerkedhetnek, kapcsolatokat építhetnek a fellépő művészekkel, hazai szervezőkkel, befogadó színházak képviselőivel. A kísérőprogramok nagy részének szintén a Trafó ad helyet.

A neves színházi szakemberek a Trafóban több műfaj hazai képviselőivel is megismerkedhetnek. Elsőként március 5-én a Proton Színház és Mundruczó Kornél Demencia című előadását tekinthetik meg. A produkció egy demenciában szenvedő betegeket ellátó kórház életét mutatja be, többszörösen kiszolgáltatott emberek életének teljes kilátástalanságát.  Az előadás nemcsak hazai sikerekkel dicsekedhet, hiszen már több európai turnén is túl van.

Rá egy napra az egyre sikeresebb Dollár Papa Gyermekei Otthon című előadása került a programba. A darab a stúdióteremben tekinthető meg, a lakásszínházi specialistának számító színészek pedig kellékek és díszlet nélkül teremtenek különleges atmoszférát ennek az intim előadásnak. A társulat mindig klasszikusokat dolgoz fel. Itt Strindberg Pelikánjából indultak ki, de repertoárjukon több Ibsen darab is szerepel. A csapat március 23-án tart új bemutatót, ezúttal Ibsen Nóráját eleventik meg sajátos eszközeikkel a Gyermek című előadásukban.

Szintén 6-án Gergye Krisztián szólóperformanszának, az Aukciónak ad helyet a Trafóklub. A külföldi szakma képviselői olyan előadást nézhetnek meg, amelyben a táncos teste ecsetté, a színpad pedig vászonná válik. A tavalyi Monotánc fesztivál fődíjas előadásában a koreográfus a testét festékkel keni be, majd táncmozdulataival fest a vászonra. A különös produkció során született képeket az esemény során el is árverezik, így egy valódi aukción vehet részt a közönség.

Nem ez az egyetlen táncelőadás a Trafóban a dunaPart3 keretében. Szintén 6-án, a nagyteremben a belga Ultima Vez társulatnál tanult Mészáros Máté Hinoki című koreográfiáját tekinthetik meg. Az októberben bemutatott produkció különösen látványos, és olyan fiatal táncosok szerepelnek benne, akik külföldön sajátították el a szakma rejtelmeit. Az előadás az elmúlás, rombolás, újjáteremtett valóság témáit fordítja le a test és a fizikalitás nyelvére.

7-én Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Tamara Nyúzzatok meg! című világot járt produkcióját kínálja a Trafó hazai és külföldi közönségnek. Az előadás két éve készült, szerepelt a svéd Aerowaves fesztiválon és a hazai Lábán Rudolf-díjat is besöpörte. A fiatalos produkcióban nemcsak táncosok, de zenészek is szerepelnek: Porteleki Áron dobos és Czitrom Ádám gitáros is aktívan részt vett mind az előadás megalkotásában, mind a megvalósításában. Mára már az egyik legnagyobb közönségsikernek örvendő táncelőadásként emlegetik a darabot.

Március 8-án Schilling Árpád és a Krétakör Lúzer című előadásával zárja a Trafó a showcase-t. A Lúzer egyszerre napjaink görbe tükre és egy merész alkotói gesztus. A történet főszereplője Lilla, a színésznő, aki hűségesen követi a rendszerrel hadakozó rendező férjét, Árpádot. Közös életük a forradalmár művész akaratának rendelődik alá, aki következetesen és megalkuvás nélkül száll szembe az elnyomó hatalommal.

A meghívott külföldi vendégek a dunaPart intenzív szakaszának előadásait a Trafó mellett a MU Színházban, a Szkénében, az Artusban és a Jurányiban tekinthetik meg, és a hazai közönség is jegyet válthat azokra. A dunaPart3 végigkövetésével az itthoni közönség is megismerkedhet a hazai független előadó-művészeti szféra legsikerültebb alkotásaival, melyek a showcase folyományaként remélhetőleg nemzetközi pályát futnak majd be. Ezen felül az itt élő külföldieknek is jó lehetőség a programsorozat, hiszen felirattal vagy szinkrontolmácsolással élvezhetik a magyar színházi előadásokat.

További információ:
www.dunapart.net
http://trafo.hu/hu-HU/search?q=dunapart&t=tag

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza
,