„Azért jöttem, hogy elvigyél!“ – Az Óriás akusztikus koncertje a Muzikumban

Rendkívüli koncerttel indította az idei koncertszezont az Óriás zenekar január 16-án, pénteken a Muzikum Klubban. Egy este erejéig félretették a zúzós gitárokat és csavartak egyet saját dalaikon, hogy azok csendesebb, intimebb arcát mutassák meg.

x_DSC6769

A háromtagú együttes az indie-gitárpop Annabarbi zenekar feloszlása után alakult 2005 végén, Egyedi Péter és Örményi Ákos alapításával. Az Óriás tulajdonképpen “heti egyszeri örömzenélésnek” indult. Az együttes stílusát tekintve alternatív rockzenét játszik.

Az Óriás az elmúlt évben 0209 címen új lemezt jelentett meg. Bekerültek a Nagy-Szín-Pad döntősei közé, nyáron végigjárták a fesztiválokat, ősszel pedig közös országos turnéra indultak az Elefánt legénységével.

A budapesti zenekar 2009 őszén kapott felkérést az MR2 Akusztik műsorába, és azóta csupán pár alkalommal értelmezték újra saját dalaikat akusztikus hangszerelésben. A most fellépő trió: Egyedi Péter – gitár, ének, Örményi Ákos – basszusgitár, Nagy Dávid – dobok, nem a megszokott akusztikus felállásban játszott. Zenéjükben megmaradt ugyanaz a dinamika és lendület, mint amit a  teltházas koncerteken megszokhattunk. Kötetlen hangulatban csendültek fel a dalok. Az áthangszerelésnek köszönhetően megismerhettük azok “második arcát”.

nemzeti-studio-50-pesti-magyar-szinhaz-2016-junius-11-4-fotok-komaromi-richard

A zenekar nem törekedett arra, hogy a számok más stílusban szülessenek újjá, inkább ez a csendesebb verzió a szövegeknek, egyes dalrészleteknek adott más értelmet. Szomorkásabb, néhol “befelé forduló”, elmélkedős síkra helyezve azokat.

A Muzikum – ez a meglehetősen sokrétű közösségi tér –  tökéletes helyszín volt az úgynevezett ülős koncert megszervezéséhez. Az impozáns teremben szépen összegyűlt rajongók, érdeklődők, lélegzetvisszafojtva szemlélték kedvenceiket az előadás alatt. A számok pedig végén hangosan biztatták a zenészeket a számukra kedves számok el- vagy újrajátszásához.

Bátor Gergővel, az Annabarbi gitárosával is kiegészült a koncert. Érdekes volt, hogy a két gitárral “tömörebbé”  váló hangzással kezdett eltűnni az esemény csendes, akusztikus jellege, a hangulat is oldottabbá vált, a közönség is fesztelenül jelezte tetszését a dalok közben.

Később Pulius Tamás – a Mocsok1 Kölykök frontembere – zongorajátékával teljesedett ki a zenekar. Ez volt a koncert csúcspontja. A klasszikus zongorahanggal filmzeneszerű elemek kerültek az átdolgozott számokba. Igazi örömzenélés folyt a színpadon.

“Alapvetően rockzenekar vagyunk, hangosan szeretünk játszani…” – mondta egy interjúban Egyedi Péter. Milyen igaz ez az állítás, hiszen az akusztikus újraértelmezésben is megmaradt az Óriás rockzenéhez fűződő hozzáállása, a dalokban megbújó rockzenei feeling, mely nagyon szerethetővé teszi a zenekart.

Az együttes a Petőfi Rádió 8. Stúdiójában immár zárt keretek között fogja rögzíteni újabb akusztikus anyagát. Ott két vendégénekes is csatlakozik majd a zenekarhoz; Galambos Dorina (Mrs Columbo), illetve Hosszú Gábor (Uzipov).

Libus Ágnes
Fotó: Kaunitz Miklós