Madármegfigyelés a „Téli berekben”

A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegysége Mohács közelében terül el, a Duna magyarországi alsó szakasza mentén. Háborítatlan ártéri erdeiben zavartalanul pihennek meg a vízimadarak a vonulási időszakban. Az itt kialakult sajátságos életközösségnek legfőbb mozgatórugója, lelke a Duna, ezen alapszik az ártéri élet. Ennek az összetett rendszernek részét képezik az itt elterülő erdők, a bennük élő rovarok, madarak, halak, sőt maga az ember is.

A téli időszakban – különösen januárban – igen sok vándormadár tartózkodik a területen, közülük számos Skandináviában élő faj képviselője, mely az év nagy részében nem fordul elő itt, kizárólag ilyenkor látható nálunk. A madarak állandó mozgásban vannak, az időjárástól függően kisebb-nagyobb területet járnak be térségünkben. A túrán többféle nagytestű madár (köztük récefélék, vetési ludak) megfigyelésére nyílik lehetőség távcsővel, spektívvel.

A terepi programot követően kerül sor a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban a Fekete István életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítás megnyitására. Néhány könyve mellett, fotók és tárgyak illusztrálják műveinek témáját és hangulatát. Képeket nemcsak a történetek főhőseiről, hanem magáról az íróról és családjáról is láthatunk. Kiadott írásaiból és személyes feljegyzéseiből származó idézetekkel szorosabbra fűzhetjük kapcsolatunkat a szerzővel, mint magánemberrel. Ezzel a bemutatóval tisztelgünk az ember és író Fekete István előtt, aki életmunkájával elérhetővé tette a természet titkait a hétköznapi ember számára.

A program a „Fotópályázat Fekete István emlékére” című programsorozat része.

Helyszín: Fehér Gólya Múzeum, Kölked, Széchenyi u. 1.
Időpont: 2015. január 24., szombat, 8.00 óra, gyülekező: 7.45-kor. A túra hossza, időtartama: 3-4 km, 2-3 óra.
Részvételi díj: 700 Ft/fő, mely tartalmazza a túravezetést, valamint a Fehér Gólya Múzeum belépőjegyét.
Utazás: egyénileg

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, távcsövet, madárhatározót érdemes hozni. A terület sáros lehet, ezért jó szolgálatot tehet a gumicsizma. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu – www.ddnp.hu

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva

,