Tudósok és Kéknyúl: óriási bulikkal indítja a zenei évet a Trafó

Tudósok Kamikaze Party
2015.01.17. (szombat) 20.00 óra
https://www.facebook.com/events/1533794130193814/
Kéknyúl bigband est – Új dalok
https://www.facebook.com/events/1517376155181971/?fref=ts
2015. január 24. (szombat) 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Felizzik a parkett, pallérozódnak az elmék, táncra perdül mindenki a Trafó januári koncertjein: a Tudósok és a Kéknyúl zenekarok őrjítik meg a közönséget. A Tudósok Kamikaze Party-ja január 17-én lesz, hozzájuk csapódnak a Taiko Dobolda mesterei, akik japán dobjaikkal kápráztatják el a közönséget. Különlegesnek ígérkezik az este, ugyanis a két csapat most lép fel először együtt, és ezúttal kevésbé ismert számokat is megszólaltatnak majd a Tudósok repertoárjából. A feltörekvő soul-funk zenekar, a Kéknyúl sem magányosan érkezik, január 24-i koncertjükön Fábián Julit látják vendégül. Most végre bigband koncertet adnak a Budafok Big Band kíséretében; újrahangszerelt régi számokkal, de soha nem hallott friss dalokkal is készülnek. A Trafó újévi ajándéka a két koncert, amiket idén szokatlanul kedvező áron kínál.

drMariass_aFabian J_a

Egy esztendő híján 30 éves az egyik legfontosabb avantgárd zenei formáció, a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, a Tudósok zenekar, melyet hazánk egyetlen szürrealista polihisztora, drMáriás 1986-ban alapított Újvidéken. A szabad jazz, a morbid költészet, a zajzene és a New York-i ihletésű, hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeivel zsonglőrködő együttesben az évek alatt tucatnyi kiváló magyar zenész megfordult, többször bejárták Európát, de Moszkvában és a tengerentúlon is koncerteztek.

A Trafóban megrendezett Kamikaze Party minden idők legnagyobb szabású Tudósok koncertje lesz, ahol a Taiko Dobolda óriási erejű japán dobjai és mestereik segítenek a meghökkentő, abszurd, varázslatos és simogató, de legfőképpen táncra ingerlő dalok előadásában. A koncert első, lírai részében a kevésbé ismert régi dalokat szólaltatják meg, majd a két tavalyi lemez pörgése veszi át az uralmat a koncert fölött.

A Kamikaze Party végén egy zajos őrület keretében a közönség is beszáll a zenélésbe: előzetesen ’bejelentkezett’ szaxofonosok vesznek majd részt a ráadásban!

A Kéknyúl frontemberének, Premecz Mátyásnak a neve a hazai közönség számára a Hammond orgonával, valamint olyan lendületes zenekarokkal forrt össze, mint a Qualitons és a Barabás Lőrinc Eklektric, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is utolsó hazai turnéján. A Hammond lehetőségeinek határtalan kihasználására alapította a Kéknyúl zenekart, amely azonban hamar sokkal több lett egy Hammond-bemutató látványosságnál. A zenekar Nahát babám című bemutatkozó lemeze 2010 júniusában jelent meg. A csapathoz ezután csatlakozott Andrew Hefler, a kaliforniai származású, de hazánkban alkotó színész, énekes, tréner, és a vele való közös munka gyümölcse lett a 2014 elején megjelent, zömében soul és funk szerzeményeket tartalmazó The Wind Plays Me c. album.

A csapat első újévi koncertjére különleges produkcióval készül: felcsendülnek a már ismert dalok, eddig soha nem hallott módon bigbandre hangszerelve, és elhangzanak vadonatúj számok is, amelyek a már készülő következő lemez anyagába engednek betekintést. Az este különleges vendége Fábián Juli lesz.

Tudósok
drMáriás – fúvós hangszerek, ének, szöveg
Jeli Gergely – dob
Endrei Dávid – basszusgitár
Tövisházi Ambrus – orgona, zaj
Fotó: Somay Márk

Kéknyúl Hammond Band
Andrew Hefler – ének
Badics Márk – dob
Bata István – basszusgitár
Jász András – alt szaxofon
Ávéd János – tenor szaxofon
Bognár Attila – pozan
Puskás Csaba – trombita
Csókás Zsolt – gitár
Premecz Mátyás – Hammond orgona
Budafok Big Band
Vendég: Fábián Juli – ének

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza