Földöntúli filmélmény extrákkal

Anyukám régen szerintem kicsit szerelmes volt Gregory Peckbe. Ezt abból gondolom, hogy egyszer régen láttam vele egy filmet a tévében, és ő, aki kicsit sem mozifanatikus, hosszú percekig révedezve mesélte, milyen jó is volt, mikor ezt a falujában a kocsma mögötti fapadokon ülve vetítették. A fővárosba költözve szerinte már nem is volt olyan a filmek hangulata a fülledt-levegőtlen mozitermekben, bármit mondott is apukám, aki viszont fiatalon a kedvenc westernfilmjeit pont ilyen termekben látta.
Fotó forrása: Pannonia

Fotó forrása: Pannonia Entertainment

Én meg csak hümmögtem, mert bár nem feltétlenül az ő kedvenceiket, de néhány régi nagy klasszikust azért igencsak jó lett volna a maguk idejében moziban látni. Még ha én már a klimatizált, süppedő foteles mozikorszak gyermeke vagyok is, eszembe jutott, milyen volna, ha néhány szélesvászonra teremtett értékes filmet nem csak a baráti körben rendezett filmes estéken, vagy kivételes esetben egy-egy műértő filmklubhoz csapódva lehetne megnézni, hanem a maguk eredeti közegében, igazi moziteremben, ugyanolyan egyszeri mozibajárókkal, amilyen én is vagyok, akár randiprogramként, vagy baráti körben, és mondjuk egy jó mozis popcorn és kóla kombinációval.

És ekkor jött a nagy rátalálás, mert a régi jó dolgokból mégiscsak maradt valami: kiderült, hogy másokat is foglalkoztat a kérdés, sőt tesznek is érte, hogy a régi nagy kasszasikerek a ma moziélményei is lehessenek. Nemrégiben a Pannonia Entertainment forgalmazásában elindult egy olyan sorozat, ami éppen ezeknek a filmeknek a bemutatására épül. Az előző néhány bemutató szerencsére sikeres volt, nézőszámai jóval felülmúlták a várakozásokat, így a mától újra látható Aliens – A bolygó neve: Halál jegyeiért is valószínűleg érdemes lesz kicsit előbb beállni a pénztárak előtti sorba. Ezzel a filmmel ugyanis egyszerűen nem is foghattak mellé; szubjektív vélemény, de a friss akciófilmek sokszor túldimenzionált jeleneteivel szemben Sigourney Weaver és a mellérendelt katonai alakulat hitelessége még a legképtelenebb jelenetekben is lebilincselő, a horrorisztikus szörnyek pedig a mai digitálisan megrajzolt hasonmásaikhoz mérten is elég életszerűek ahhoz, hogy időnként a falból kilépve még mindig kellően ijesztőek legyenek, és hogy az adrenalinszintet éppen az egészséges horrorfilmes pontra pozicionálják, valahova a dögunalom és a szanatóriumi nyugtatókkal kezelendő állapotok szélsőségei közé.

Nem érdemes tehát kihagyni, de ha valaki mégsem erre a filmre vágyna a régi mozisikerek közül, annak is érdemes lesz követni, mi várható még. Bár a szervezők úgy tűnik, egyelőre a régebbi korok futurisztikus alkotásait részesítik előnyben, és az Alienek után a 2001 Űrodüsszeiát tervezik, de várhatóan sor kerül majd a Jézus Krisztus szupersztár vetítésére, a Die Hard első részére és a Vissza a jövőbe filmekre is.

Braczkó Dóra

James Cameron: A bolygó neve: Halál – rendezői változat – Bemutató: 2015. január 15.

A film Facebook oldala: https://www.facebook.com/anyolcadikutas