Robert Wilson először tart előadást Magyarországon! Először a Vígben!

Az 1914 című előadás három színház korszakos jelentőségű koprodukciójában született meg tavaly tavasszal. Októberben Önök is láthatták az előadást a Vígben, és azóta is sikerrel szerepel Európa színpadain. Hamarosan Reimsben játsszák a darabot, amelyben a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze az egyetlen magyar szereplő. A Reims-i előadást a Francia Televízió rögzíteni fogja.

„A Robert Wilson rendezővel való közös munka közelebb hozott minket egymáshoz, és egymás színházi filozófiájára, kultúrájára is nyitottabbak lettünk. Ennek a kapcsolatnak a legszebb bizonyítéka, hogy Robert Wilson, Balog Zoltán miniszter úr és jómagam meghívására 2015. április 25-én ellátogat a Vígbe, és délután előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról.” – mondta Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója.

Robert Wilson korunk egyik legfontosabb színházi rendezője és gondolkodója, színháztörténeti jelentőségű alkotó, aki rendszeresen öt földrész művészeivel dolgozik együtt, így nemrég például Willem Dafoe-val, Mikhail Baryshnikovval és Lady Gagával hozott létre közös produkciókat. Áprilisban a Víg közönsége is találkozhat vele, ami felejthetetlen élménynek ígérkezik. Semmiképpen se hagyják ki!

Az 1914 című előadás 2015 tavaszán újra műsoron a Vígszínházban, a világhírű Robert Wilson rendezésében. A Cseh Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Szlovák Nemzeti Színház közös előadását 2015. április 23-24-25-én tekintheti meg a közönség.

A darab alapját két irodalmi mű, Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hasek Svejk című regénye adja. Az előadás az Osztrák-Magyar Monarchia széthullásának okairól és következményeiről szól, Robert Wilson különleges rendezésében. Az előadásról bővebben: http://vigszinhaz.hu/szindarab/276+1914/

Forrás: Vígszínház